Lyra
Både konstverk och reservoar. Illustration: Ett Ark Arkitektur.

Lyra ersätter klassisk svamp

I början av året avbröt Örebro kommun upphandlingen av den nya vattenreservoar som ska ersätta den välkända Svampen. Efter omtag vinner NCC Sverige uppdraget att bygga Lyra.

Svampen, som har tjänat örebroarna i över 50 år, behöver en efterträdare. Under 2016 genomfördes en internationell arkitekttävling för en ny vattenreservoar. Lyra bedömdes bäst av de inte färre än 60 förslag från sju länder som lämnades in.

Tekniska nämnden har nu fattat tilldelningsbeslut i upphandlingen av själva bygget. Uppdraget att uppföra Lyra, som rymmer 15 000 kubikmeter vatten, går till NCC Sverige.

Helena Sköld är upphandlingschef vid Örebro kommun. Hon berättat att man har gått genom alla anbud och utvärderat dem utifrån de kriterier som funnits med i förfrågningsunderlaget:

– Vi har kommit fram till att NCC Sverige har lämnat det anbud som mest följer såväl kvalitets- som kostnadskrav.

Byggupphandlingen påbörjades redan 2018, men avbröts i januari i år. Mimmi Hodzic, förvaltningschef på Tekniska förvaltningen, säger att man under anbudsperioden förstod att upphandlingsdokumenten inte var tillräckligt tydliga.

I juni kunde upphandlingsprocessen starta om:

– Efter att ha arbetat genom det gamla förfrågningsunderlaget och tagit stöd av flera experter har vi då ett robust förfrågningsunderlag som bäddar för ett bra arbete framåt.

Om ingen överklagar fastställs tilldelningsbeslutet den 15 oktober. Bygget kan då starta senare under hösten. Lyra planeras att stå klar vintern 2021/2022 och placeras i den södra delen av staden.

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång med det här bygget, och att få se skisser och ritningar förverkligas, summerar Mimmi Hodzic.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *