Jonas Högset
Jonas Högset vill skärpa byggkonkurrensen. Foto: Anette Jansson-Bougt.

Går utomlands för fler och bättre anbud

Sverige har brist på bostäder och samtidigt EU:s högsta byggpriser. I Klippan skärper ett polskt byggbolag konkurrensen och med exempelvis anbudshandlingar på engelska skulle fler utländska entreprenörer kunna lockas.


Landets allmännyttiga bostadsbolag står redo att hjälpa till att bygga bort bostadsbristen. Fast de möter problem i form av dålig konkurrens och få anbud i upphandlingarna.

Klippans bostadsbolag Treklövern har tack vare anbud från Polen lyckats pressa priset. Det polska byggföretaget Tulcon ska uppföra 58 lägenheter i den nordvästskånska kommunen. Till ett cirka 15 procent lägre pris än det som ett svenskt byggbolag gav i den första upphandlingsomgången.

– Jag hoppas att Tulcons inträde på den svenska byggmarknaden blir början till en kapacitetsökning i form av utländska entreprenörer och därmed prisjustering som gör att vi kan bygga till rimliga priser, säger Treklöverns vd Ulf Bengtsson.

Att locka hit seriösa utländska aktörer är en skön konst. Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, Sabo, visar i en färsk rapport på de utmaningar som måste övervinnas. Det handlar bland annat om krångliga kontrakt, snåriga bygg- och arbetsmiljöregler samt dokument som bara finns på svenska.

– För att kunna öka allmännyttans bostadsbyggande behöver vi få in fler och bättre anbud, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på Sabo.

De utländska aktörerna vill gärna se gemensamma nordiska byggregler. De efterfrågar anbudshandlingar och dokumentation. Ett annat önskemål är att entreprenaderna delas upp så att de bolag som inte har kapacitet att ta en totalentreprenad kan delta.

Jonas Högset lovar att Sabo ska göra vad man kan för att röja handelshindren, öka antalet anbud och samtidigt värna de svenska reglerna på arbetsmarknaden.

– Jag är övertygad om att det här går att kombinera med lyckat resultat, summerar han.

Även SKL Kommentus Inköpscentral arbetar för att hjälpa kommunerna. Ett nationellt ramavtal för prispressade bostäder väntas vara färdigt för avrop från och med 2017.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *