Kommunhuset i Vänersborg
Kommunhuset i Vänersborg. Foto: Mostphotos.

Förklaringen: en rad okloka beslut

Renoveringen av kommunhuset i Vänersborg blir inte bara dyrare än beräknat. Förutom att anmärka på frånvaro av styrning, uppföljning och intern kontroll delar revisorerna ut upphandlingskritik.

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Vänersborg får svidande revisorskritik för renoveringen av kommunhuset. Enligt den granskning som Pwc gjort har renoveringen blivit avsevärt mycket dyrare av vad som uppskattades från början.

Det slås fast att projektet inte präglats av ändamålsenlig styrning, uppföljning och intern kontroll. Andreas Knutsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger till Sveriges Radio P4 Väst att det handlar om en rad okloka beslut:

– Människor mådde dåligt och blev sjuka av miljön och då ville man göra något åt det så snabbt som möjligt. Och då tror jag att det fattades en del okloka beslut.

Av de sammanlagt 72 miljoner kronor som projektet kostat under perioden januari 2017 till maj 2018 har en stor del inte upphandlats korrekt. Kostnaden för löpande renoveringa och ÄTA-arbeten uppgår till 31,3 miljoner kronor.

Invändningar riktas i revisionsrapporten också mot de delar som upphandlats. I och med att det inte ställdes omsättningskrav i förfrågningsunderlaget vanns affären av en entreprenör som året hade en omsättning som låg på halva anbudssumman. Det, menar revisorerna, är att utsätta kommunen för en onödig risk.

Till de upphandlingstekniska svagheterna hör även reservationer i anbud. Mängden och omfattningen av genomförda projekteringar, en del stor utförda av konsulter, pekar enligt revisorerna på att kommunen redan gjort en god del av jobbet. Därför borde man ha upphandlat en utförandeentreprenad istället för en totalentreprenad.

Till rekommendationerna hör att samhällsbyggnadsnämnden ska se över upphandlingsprocessen. Nämnden föreslås också be förvaltningen att utarbeta rutiner för styrning av större projekt.

I och med att renoveringen ännu inte är slutförd vet ingen riktigt vad slutnotan kommer att bli.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Förklaringen: en rad okloka beslut

  1. Inget konstigt att man vill lösa ett problem snabbt, men man bör ju ha bättre kontroll på äta-arbetena. Konstigt att nästan halva summan kan vara äta-arbeten eftersom dessa normalt är dyrare prissatta än vid upphandlingen. http://www.ataarbeten.se och andra liknande sajter där finnsäta-mallar och sammanställningsmöjlighet. Jag har sett allt för ofta att offentliga upphandlare inte har kontroll på vad som egentligen ingår i upphandlingen så förutom att de betalar för mycket så betalar de även för Ätaarbeten som borde ha ingått från början.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *