Rikard Jermsten
Emmaboda kritiseras av Rikard Jermsten. Foto: Konkurrensverket.

Emmaboda kritiseras och gör fel igen

Emmabodas köp av byggkonsulttjänster kritiseras av Konkurrensverket. Samtidigt avslöjar lokalmedia nya sannolikt otillåtna direktupphandlingar i samma kommun.


Trots att värdet för avtalen om konsulttjänster inom området byggrådgivning översteg gränsen för direktupphandling träffade Emmaboda kommun muntliga avtal – helt utan att följa upphandlingslagstiftningens krav på annonsering. Enligt Konkurrensverkets bedömning har kommunen därmed gjort sig skyldig till otillåtna direktupphandlingar.

Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, konstaterar att andra potentiella leverantörer inte har haft möjlighet att tävla om kontrakten:

– Genom att inte annonsera en upphandling snedvrids konkurrensen.

Lagöverträdelsen ligger mer än ett år tillbaka i tiden. Det innebär att övervakande myndighet inte längre kan vända sig till domstol för att utkräva upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket riktar nu istället kritik mot kommunen. Enligt tillsynsbeslutet har upphandlingsreglerna inte följts. Rikard Jermsten:

– När upphandlingsreglerna inte följs åsidosätts rättssäkerheten. Dessutom ökar risken för korruption.

Som Inköpsrådet tidigare kunnat berätta är konsultupphandlingen dessutom polisanmäld.

Samtidigt som Konkurrensverket offentliggör sitt tillsynsbeslut publicerar Barometern uppgifter om andra upphandlingar i Emmaboda som verkar vara otillåtna. Enligt tidningen har en lokal maskinfirma under två och ett halvt års tid utfört oupphandlade grävarbeten för 5,8 miljoner kronor.

Johan Jonsson, vice gruppledare för Centerpartiet i Emmaboda:

– Det här börjar likna en fars. Vi har tidigare sagt att de enskilda tillfällena börjat bilda konturerna av en kultur. Nu är det mer än konturer, nu är det ett faktum.

På sin webbplats slår kommunen fast att likabehandling är en av de fem grundläggande principerna för upphandlingsverksamheten. ”Alla leverantörer ska behandlas lika. De ska få lika förutsättningar. Alla måste till exempel få samma information samtidigt.”


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *