Dyrt och dåligt utan upphandlare

Anders Wigelsbo

Bristen på upphandlare blir dyr för Sala kommun. Förvaltningsrätten går på Konkurrensverkets linje och dömer ut 1,1 miljoner kronor i böter.

I maj månad ansökte Konkurrensverket om att Sala kommun skulle betala upphandlingsskadeavgift. Detta sedan kommunen fortsatt att avropa reparations- och ombyggnadsarbeten på ett ramavtal som, efter förlängning, löpte ut den 25 maj 2018.

Med ledning av genomsnittlig fakturering uppskattas ramavtalets värde till 15 347 664 kronor. Avropen skedde till en början utan skriftliga överenskommelser mellan kommun och de tre leverantörerna. På hösten upprättades dock ett formellt avtalsförlängningsavtal.

Sala förklarar sig med brist på upphandlare och att man därför helt enkelt inte har hunnit med. Kommunens upphandlingsfunktion har under många år varit underbemannad. Personalomsättningen har varit hög och det har förelegat stora svårigheter att rekrytera ny personal. Detta har kraftigt påverkat det operativa upphandlingsarbetet.

När Konkurrensverket lämnade in sin ansökan började kommunen agera. I maj sa Anders Wigelsbo, centerpartistiskt kommunalråd, till SVT Nyheter Västmanland:

– Vi har till och med gjort så att vi anställt en mer, så att vi har en extra upphandlare än vad vi har tjänst för, så att vi ska kunna komma ikapp.

Inför förvaltningsrätten argumenterade kommunen, utan framgång, för sänkt bötesbelopp. Upphandlingsskadeavgiften beskrevs som ett hårt slag mot en organisation som precis lyckats avhjälpa sin underbemanning och som arbetar för att komma ikapp.

En stärkt upphandlingsenhet kan påverka kommunens relationer till företagarna, något som skulle behövas. I Svenskt Näringslivs färska ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner ligger Sala riktigt risigt till.

Kommunen återfinns på en föga hedrande plats 266 efter att ha rasat 26 platser sedan föregående mätning. Särskilt stort tapp noteras på ett mätområde: tillämpning av lagar och regler. ”Helt klart så har Sala lite att jobba med” som Näringslivskontoret Sala konstaterar på sin Facebooksida.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *