Charlotta Lindmark
Charlotta Lindmark har inlett samråd om skadeståndskravet. Foto Patrik Lindström.

Driver krav på tunnelpengar

Trafikverkets hävning av upphandlat tunnelkontrakt på Lovön i Stockholm kan bli dyr. I italiensk domstol framförs skadeståndskrav på motsvarande 840 miljoner kronor.


I mars hävde Trafikverket kontraktet med Lovön Samverkan, LSAB. Företaget bygger de bergtunnlar på Lovön som ska bli en del av E4 Förbifart Stockholm. Kontraktet, som är värt runt 3,5 miljarder kronor, avslutades med hänvisning till entreprenörens slarv med arbetsmiljö och att kvalitetskraven inte uppfylldes.

– Vårt uppdrag är att bygga enligt tidplanen, till rätt kostnad och till rätt kvalitet på ett sätt som uppfyller kraven på en säker arbetsmiljö, förklarade Johan Brantmark, projektchef vid Trafikverket, då.

Rätt omedelbart efter hävningen sattes Lovön Samverkan, bildat av de båda italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna, i konkurs. Konsortiets krasch drabbar över hundratalet anställda plus många underentreprenörer som får vända sig till konkursförvaltaren för att förhoppningsvis få sina fakturor betalda.

Nu riktas skadeståndskrav mot Trafikverket. Stämningen är inlämnad av Vianini Lavori till en domstol i Italien. Om det är rätt instans för processen återstår att utreda. Yrkandet lyder hur som helst på motsvarande 840 miljoner kronor.

Charlotta Lindmark, chefsjurist, bekräftar att en stämning tagits emot.

– Eftersom det är ett skadeståndskrav riktat mot svenska staten ska vi enligt en särskild förordning samråda med Justitiekanslern i dessa fall och vi har redan påbörjat samrådet för att se hur vi går vidare.

Trafikverket väntas i sommar annonsera upphandling av ny tunnelentreprenör. I väntan på att det ska bli klart har visst nödvändigt underhåll direktupphandlats. Huruvida detta omtag försenar hela förbifartsprojektet går idag inte att bedöma.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *