Direktupphandlar för hundra miljoner

Carl Malgerud

Carl Malgerud väljer bort upphandling. Foto: Moderaterna.

Borgholms kommun måste snabbt göra något åt vattenbristen på Öland. Trots att avsaltnings­anläggningen går på över 100 miljoner kronor görs en direktupphandling.


Vattenbristen är stor på Öland. Just nu kör tankbilar i skytteltrafik vatten i över Ölandsbron. Samtidigt håller en vattenledning på att anläggas från fastlandet över Kalmarsund.

Dessa åtgärder räcker dock inte eftersom öns båda kommuner, Borgholm och Mörbylånga, mångdubblar invånarantalet under sommaren. Därför har fullmäktige i Borgholm beslutat om att bygga ett verk som avsaltar havsvatten.

Avsaltningsanläggningen i Sandvik kommer att få en kapacitet på 3 000 kubikmeter per dygn. Trots att kostnaden, som beräknas till över 100 miljoner kronor, springer över alla brytgränser, planeras ingen regelrätt LOU/LUF-upphandling.

– Vi kommer på grund av samhällskritisk upphandling att göra en direktupphandling, säger Carl Malgerud, ledamot kommunfullmäktige och styrelseordförande i Borgholm Energi, till Barometern.

Han poängterar vikten av att kontraktera en leverantör med erfarenhet. Löftet är att ta in offerter från fyra fem olika leverantörer.

På våra breddgrader är avsaltning ovanligt. Tekniken är dock beprövad och används i större skala i bland annat Mellanöstern. En anläggning för avsaltning byggs just nu också på Gotland.

Målsättningen är att upphandlingen ska vara klar i höst och att verket ska kunna börja leverera vatten nästa sommar.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Direktupphandlar för hundra miljoner

  1. Det där verkar inte hålla riktigt. Någon synnerlig brådska orsakad av omständigheter som inte kunnat förutses – kan det knappast vara. Det är väl vattenbrist på Öland varenda sommar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *