Gnosjö kommunhus
Här rullar det på utan upphandling. Foto: Gnosjö kommun.

Det har bara rullat på… i flera decennier

Utan ramavtal och upphandling har Gnosjö kommun i många år köpt entreprenadarbeten av ett företag. Missförhållandet, som nu ska rättas till, verkar ha pågått i flera decennier.


Sedan åtskilliga år tillbaka, troligtvis flera årtionden, har Gnosjö kommun köpt entreprenadtjänster utan korrekt upphandling. Sedan SVT Nyheter Jönköping uppmärksammat detta har även Konkurrensverket börjat ställa frågor till kommunen.

Enligt kommundirektör Anna Engström har beställningarna till entreprenadföretaget troligen ”bara rullat på”. Till tevekanalen säger hon:

– Egentligen skulle vi ha upphandlat. Det här är inte okej.

Under senare år har det aktuella företagets årliga fakturering till kommunen legat på runt fyra miljoner kronor. Det handlar om både planerade insatser och akuta arbeten såsom vattenläckor.

Jan Sandberg, nytillträdd förvaltningschef för teknik- och fritidsförvaltningen, uppger för Konkurrensverket att ramavtal saknas. I sitt svar på övervakande myndighets frågor erkänner han brister i dokumentationen och skriver att beställningarna har avropats som direktupphandlade för jobb av brådskande karaktär:

– Vi saknar ramavtal och jag kommer skyndsamt att verka för upphandling av ramavtal som ger mig möjlighet att under schysta villkor för parterna ha tillgång till leverantörer vilka ger skattebetalarna mest valuta för pengarna.

Vid granskningen uppenbarades enligt Värnamo Nyheter också jävsförhållanden. Fast den person på kommunen som har anknytning till det aktuella företaget började sin tjänst långt senare än denna kundrelation inleddes. Dessutom har vederbörande inte haft inflytande över exempelvis attestering av fakturor.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *