Björn Sundin
Björn Sundin utkämpar asfaltstvist. Foto: Ulla-Karin Ekblom.

Blev snabbt oense om ramavtalet

Örebro kommun är djupt oense med NCC om hur ramavtalet för asfaltsjobb ska tolkas. Företaget fakturerar helt andra priser än dem som upphandlingen vanns med enligt ansvarigt kommunalråd.

NCC kammade i december i fjol hem Örebro kommuns upphandling av asfaltsåterställningar och beläggningsarbeten. När ramavtalet väl trätt i kraft under våren stod det snabbt klart att det fanns delar i avtalet som köpare och säljare inte var överens om.

– Det verkar som att NCC lagt lägsta budet för att vinna upphandlingen och sedan fakturera något helt annat, säger Björn Sundin, ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor, till SVT Nyheter Örebro.

Oenigheten påverkar takten i kommunens underhållsarbete.

– Det är allvarligt för Örebros utveckling och för örebroarnas framkomlighet att NCC:s tolkning gör att återställningsjobb fått vänta, säger Björn Sundin.

Striden cirklar alltså kring hur ramavtalade priser för vissa utföranden ska tolkas. Jonatan Bergman, NCC:s regionchef för beläggning, bekräftar att fakturering skett utifrån bolagets tolkning av avtalet.

– Det här är något vi absolut ska reda ut, säger han.

Överläggningar pågår mellan Örebro kommun och NCC för att kunna hitta en lösning. Under tiden gör entreprenören akutjobb samtidigt som kommunen har utfört en hel del arbeten i egen regi.

– Detta innebär inte att Örebro kommun accepterar NCC:s inställning avseende de asfaltsarbeten som ska avropas, poängterar Tommy Karlqvist, verksamhetschef för park och gata vid Tekniska förvaltningen.

Falu kommun har haft en liknande avtalstvist med NCC. Parterna kom aldrig överens och efter att det avtalet sagts upp kom kommunen i tidsnöd och genomförde två felaktiga direktupphandlingar – som bland annat resulterade i att ansvarig chef fick gå.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *