Rikard Jermsten
Rikard Jermsten ser inget förmildrande. Foto: Konkurrensverket.

Avropade annat än upphandlat

När Scaniarinken byggdes om köpte Telge Fastigheter digitala skärmar på ett ramavtal för ventilation. En otillåten direktupphandling menar Konkurrensverket som kräver en halv miljon i böter.


Med start år 2017 renoverade och byggde Telge Fastigheter om Scaniarinken i Södertälje. Sportanläggningen utrustades då med bland annat digitala skärmar och tillhörande teknisk utrustning för sju miljoner kronor.

Denna del av upprustningen skedde enligt Konkurrensverket inte enligt upphandlingsreglerna. Kontrakt skrevs direkt med en entreprenör, Metrolit, utan föregående annonsering.

– Utan annonsering ökar risken för att det inte är det bästa avtalet till det bästa priset som vinner upphandlingen, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Rent praktiskt använde Telge Fastigheter ett ramavtal för ventilation för att skaffa de digitala skärmarna. Enligt Konkurrensverkets bedömning är detta en väsentlig ändring av kontraktet och därmed en otillåten direktupphandling.

– Det är viktigt att det avtal som ingås avser det kontraktsföremål som har annonserats och därmed legat till grund för leverantörernas anbud, säger Rikard Jermsten.

Fastighetsbolaget, som ägs av kommunen via Telgekoncernen, krävs på en halv miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *