Helena Skjeld
Helena Skjeld skärper rutinerna. Foto: Region Skåne.

Visslare fick stopp på slappa rutiner

Det började som ett försök och slutade med ett visselblås. Region Skåne har sedan 2013, utan upphandling, införskaffat städrelaterade produkter till en kostnad av närmare 23 miljoner kronor.

Region Skånes serviceförvaltning har hyrt in ett städsystem från den dansk leverantören De Forenede Dampvaskerier. Det rör sig om ett städsystem inklusive materiel och tvätt. Försöket inleddes år 2013 och det visade sig fungera så pass bra att Regionservice successivt utvidgade verksamheten.

Problemet var bara att tjänsten inte hade upphandlats.

– Regionservice har en upphandlingsprocess som i de flesta fall fungerar bra, men vi har uppenbart fallerat på denna punkt. Vi har förbisett upphandlingen av den här tjänsten och jag ser mycket allvarligt på detta, säger Helena Skjeld, servicedirektör vid Region Skåne.

Regionservice uppmärksammades på sakförhållandet via Region Skånes visselblåsartjänst där medarbetare kan signalera vid misstanke om oegentligheter. Därefter har ärendet skyndsamt handlagts tillsammans med Region Skånes upphandlingsenhet.

En upphandling på området har påbörjats och kommer att annonseras inom kort. Helena Skjeld menar dock att detta borde ha skett för länge sedan.

– Vi borde naturligtvis ha avbrutit försöksverksamheten när summorna ökade över åren och en upphandling inte kommit till stånd.

Målsättningen är nu att ha ett avtal på plats från den 1 mars 2018.

– Vi kommer samtidigt att se över våra upphandlingsrutiner så att detta inte händer igen.

Regionens sammanlagda fakturakostnad uppgår, fram till idag, till 22,8 miljoner kronor.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *