Fredrik Lagerkvist
Fredrik Lagerkvist tvingas varsla personal. Foto: Niklas Palmklint.

Upphandling med stora konsekvenser

Tvätterijättarna för en hård kamp om den offentliga byken. Textilia överklagar Region Västernorrlands beslut om att tilldela Berendsen tvätt- och textilserviceavtalet.

Textilias tvätteri i Långsele har funnits sedan 1949. Med 57 tillsvidareanställda och ett fyrtiotal visstidsanställda handlar det om en av Sollefteå kommuns största privata arbetsgivare.

Tvätteriet hanterar dagligen runt 14 ton textilier, främst från Västerbotten läns landsting och Region Västernorrland. Fast Region Västernorrlands senaste upphandling, med leveransstart vid årsskiftet, vanns av konkurrenten Berendsen.

– Detta kom verkligen som en kalldusch och det känns fruktansvärt tråkigt att behöva varsla halva personalstyrkan på ett bräde, men vi har inget val, säger Fredrik Lagerkvist, vd för Textilia.

Berendsen, som ska tvätta i Ockelbo, la ett betydligt vassare bud. Skillnaden i pris mellan konkurrenterna var 30 procent.

Till Allhanda säger Fredrik Lagerqvist att man överprövar eftersom det finns oklarheter i konkurrentens anbud:

– Vi begär inte en överprövning om vi inte hittat något och jag hoppas naturligtvis att vi ska vinna gehör.

Ett negativt domstolsbeslut kan betyda slutet för Långseletvätten. Region Västernorrland står för mer än 40 procent av verksamheten vid enheten.

– Utan dessa volymer finns inte underlag nog för att driva en kostnadseffektiv verksamhet, givet den prispress som idag råder på marknaden.

Om Textilia kan fortsätta bedriva verksamhet på orten, eller lägga ner, vill ledningen inte uttala sig om i nuläget. Företaget har tidigare satt ”nedläggningspress” på ansvariga lokalpolitiker.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *