Jenny Rolling
Jenny Rolling upphandlar kort som ersätter cash. Foto: Riksgälden.

Upphandlat kort ersätter kontanter

Konkurrensen i den senaste upphandlingen av laddbara kort till statliga myndigheter var betydligt bättre än tidigare. Riksgälden ger ICA Banken fortsatt förtroende.


ICA Banken blir även fortsatt leverantör av laddningsbara kort för statliga myndigheter. Det är Riksgälden som, efter upphandling, tecknar nytt avtal för perioden fram till och med den sista juni år 2020.

Laddningsbara kort används för att göra utbetalningar till personer som saknar svenskt personnummer eller bankkonto. Migrationsverket, som betalar ut ersättning till asylsökande med förbetalda kort, är den största användaren.

– De laddningsbara korten bidrar till säkrare och effektivare betalningar för staten framför allt genom att de ersätter kontanter, säger Jenny Rolling, chef för avdelningen Statens internbank på Riksgälden.

Det nya ramavtalet omfattar två typer av laddningsbara kort: förbetalda och efterbetalda. Det förbetalda kortet är en enklare och billigare variant medan det efterbetalda kortet är dyrare och har fler funktioner, det kan till exempel användas i uttagsautomater.

Myndigheterna betalar en avgift på 155 kronor per år för det förbetalda kortet och 314 kronor per år för det efterbetalda. I det nuvarande ramavtalet, som gäller fram till den sista december i år, finns bara en typ av kort som funktionsmässigt motsvarar det efterbetalda kortet.

– Den enklare och billigare varianten i det nya avtalet ger fler myndigheter möjlighet att använda laddningsbara kort och därmed bidra till ökad säkerhet och sänkta kostnader för statens betalningar, säger Jenny Rolling.

Marknaden för denna typ av kort har vuxit jämfört med vid tidigare upphandlingar. Riksgälden fick in fem anbud på förbetalda kort och fem anbud på efterbetalda kort från sammanlagt sex olika leverantörer.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *