Migrationsverket
Migrationsverket går ut i sin största upphandling hittills. Foto: Tomislav Stjepic.

Största upphandlingen hittills

Migrationsverket har annonserat den hittills största upphandlingen av asylboenden. Målet är att upphandla sammanlagt 80 000 boendeplatser.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling

De boendeavtal som Migrationsverkets tidigare har upphandlat löper ut under året. Nu bjuder verket in till sin hittills största upphandling av asylboenden, drygt 80 000 platser.

– Alla våra avtal för asylboenden går ut i år och därmed måste vi upphandla dem på nytt. Vår senaste prognos pekar dessutom på ett fortsatt stort behov av ytterligare boendeplatser, säger Magnus Gustavsson, sektionschef vid avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Upphandlingen är fördelad över alla 21 län, där vart och ett utgör ett upphandlingsområde. Utöver de nya platser som behövs ska tidigare avtalade platser upphandlas på nytt med lägre takpriser.

– Vi bedömer samtidigt att det går att hushålla bättre med statens resurser genom att sänka takpriserna för vad som är möjligt att betala till leverantörerna.

Ambitionen är att upphandla värdiga boenden av seriösa leverantörer. Anläggningar som ligger i tätort och där det finns wc och dusch på rummet premieras – liksom leverantörer som aktivt arbetar för att skapa trivsel och sysselsättning för de boende.

– Tack vare att vi nu erbjuder avropsavtal om tre år, ett år samt ett halvår kan leverantörer av asylboenden minska sina affärsmässiga risker samtidigt som vi får bättre möjlighet till långsiktig boendeplanering, säger Magnus Gustavsson.

Anbud kan lämnas i Tendsign fram till den 18 april. Planen är att avropsavtalen ska gälla från och med 21 september.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *