Sopskylt
Nytt avtal ska förbättra kritiserad sophämtning. Foto: Mostphotos.

Sophämtning på övergångsavtal

Stockholm Vatten och Avfall avslutar avtalet med Urbaser. I väntan på att en ny upphandling ska bli klar får renhållningsföretaget sköta hämtningen av hushållsavfall på ett övergångsavtal.

Stockholm Vatten och Avfall har kommit överens med Urbaser om att avsluta sitt avtal om insamling av hushållsavfall. Enligt Katarina Johansson, enhetschef för insamling och behandling på Stockholm Vatten och Avfall, har det varit alltför många kundreklamationer:

– Nu tar vi tag i situationen för att se till att vi kan nå de höga servicenivåer som vi eftersträvar.

Rent praktiskt betyder detta att Stockholm Vatten och Avfall går ut i en ny upphandling. Under tiden fram till att det avtalet kan träda i kraft har ett övergångsavtal tecknats med Urbaser – som fått hård kritik för sitt sätt att sköta sophämtningen.

Bakgrunden till det avslutade miljardaffären är av allt att döma att det avtal som Urbaser ”ärvt” från Reno Norden var för dåligt.

Det var Reno Norden som tog hem Stockholmsuppdraget, men problemen hopades när det norska moderbolaget gick i konkurs 2017. Vid Urbaser förvärv av bolagets svenska verksamhet tog man över befintliga avtal.

Peter Ekholm, vd på Urbaser, lovar man ska göra sitt bästa för att säkra avfallshanteringen under övergångsperioden:

– Vi hoppas naturligtvis att kunna fortsätta leverera våra tjänster till Stockholm Vatten och Avfall i framtiden.

I Stockholm görs mer än fyra miljoner hämtningar av hushållsavfall om året. Urbaser ansvarar för sju områden: Norrmalm, Kungsholmen, Södermalm, Liljeholmen/Hägersten/Skärholmen, Enskede/Årsta/Älvsjö/Vantör/Farsta, Östermalm samt Norra Djurgårdsstaden.

Urbaser kommer med start i april år 2020 att svara för insamling av hushållsavfall i Nacka. Företaget lämnade det bästa anbudet i Nacka Vatten och Avfalls upphandling som slutfördes tidigare i år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *