Canadair
Franskt brandflyg i Sverige. Foto: Björn Johansson.

Skopa vatten ute på upphandling

MSB fortsätter att stärka beredskapen mot skogsbränder. Först upphandlades helikoptrar och nu går myndigheten vidare genom att be om anbud på vattenbombande flygplan som tjänst.

De svåra skogsbränderna i Gävleborgs, Jämtlands och Dalarnas län sommaren 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att upphandla nationell helikopterberedskap. Nu inleds ytterligare en upphandling i syfte att höja garden inför årets brandsäsong.

År 2018 fick Sverige hjälp med vattenbombning av franska och italienska Canadairflygplan. Stödinsatsen kom via EU:s civilskyddsmekanism Resceu och var den största som ett enskilt medlemsland någonsin fått. Nu efterfrågar MSB denna typ av flygplan.

– Vi ser stor potential i att flygplanen kan bli en del av den gemensamma beredskapen i EU, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

För att klara kriser och katastrofer och använda våra resurser på ett effektivt sätt krävs enligt Anneli Bergholm Söder samarbete inom EU:

– Vattenskopande flygplan är en resurs som många länder i norra Europa i dag saknar.

Kravet i upphandlingen är att en leverantör under 2020-2023 ska kunna tillhandahålla två flygplan med besättning och nödvändig tillhörande logistik. Genomförd marknadsanalys ger vid handen att det finns flera företag som kan tillhandahålla den efterfrågade tjänsten.

Varje flygplan ska ha en kapacitet att släppa minst 3 000 liter vatten per fällning. Det är ett krav för medverkan i Resceu och för EU-finansiering. För åren 2021-2023 finns en option som ger möjligheten att förstärka resursen med ytterligare två flygplan.

MSB vill fortsätta att vässa beredskapen mot skogsbränder. Utöver helikoptrar och de mindre skopande flygplan som nu upphandlas som en tjänst ska behovet av och förutsättningarna för att skaffa tillgång till större skopande flygplan utvärderas.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *