Anna Tenje
Anna Tenje såg bortom priset. Foto: Martina Wärenfeldt.

Såg bortom pris vid städupphandling

Prispressade lokalvårdsupphandlingar tenderar att leda till slarv och fusk. Det här fokuserade Växjö kommun istället på när städningen av 69 förskolor och skolor annonserades ut.

Kommentus metodhandboken

I princip alla upphandlingar av lokalvård i Sverige utvärderas enbart på lägsta pris. Växjö kommun har valt att inte göra så, berättar utbildningsnämndens ordförande Anna Tenje:

– Vår utvärdering har även beaktat bland annat referenser och personalens utbildning.

Till utbildningsförvaltningens kvalitetskrav hörde att till exempel städa samtliga toaletter två gånger om dagen istället för, som tidigare, en gång om dagen.

– Vi förstärker också samarbetet mellan entreprenörerna, förvaltningen och kontaktpersonerna och cheferna på förskolorna och skolorna.

Vid nyanställning ska entreprenörerna sträva efter att erbjuda arbete till personer som står långt från arbetsmarknaden:

– Att förena en god arbetsmiljö i våra förskolor och skolor med en aktiv arbetsmarknadspolitik ser jag som en möjlighet att minska utanförskapet i samhället, säger Anna Tenje.

Antalet anbud i upphandlingen var anmärkningsvärt många. Tio olika företag kom med anbud.

– Det tror vi hänger ihop med att vi inte enbart har fokuserat på priset den här gången.

Lejonparten av de 69 förskolor/skolorna kommer att städas av Förenade Service. ISS Facility Services vann som fyra enheterna. De nya avtalen börjar gälla 1 augusti 2016 och varar i tre år.

Värdet på upphandlingen beräknas till 20,8 miljoner kronor per år.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *