Agneeta Anderson
Har fokuserat på kvalitet. Foto: Bo Nordlin.

Rent ut sagt för lågt pris

Trots fokus på kvalitet snarare än pris får Statens inköpscentrals städupphandling kritik. Branschorganisationen anser att timpriset är för lågt i och med att det bara täcker lönerna.

IKEA

Myndigheternas städupphandlingar har ofta kritiserats för att pressa priserna i en redan prispressad bransch. När Statens inköpscentral nu, för första gången, genomfört en upphandling av städtjänster låg fokus därför inte på pris.

– I upphandlingen har vi haft priset fast och istället fokuserat utvärderingen på kvalitet och personalvård, säger Agneeta Anderson, avdelningschef på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.

Inköpscentralen utgick från ett fast timpris på 250 kronor. Trots att upplägget på ett positivt sätt skiljer sig från många andra upphandlingar menar Almega Städföretagen att nivån fortfarande ligger lågt:

– Timpriset räcker ungefär för en städare med ingångslön men däremot ryms inte till exempel utbildning, arbetskläder och arbetsledning i de 250 kronorna, säger Ari Kouvonen som är organisationens näringspolitiske expert.

Samtidigt har leverantörerna visat stort intresse för upphandlingen. Ramavtal erbjuds till tio leverantörer: Activa Service, Fervent, Kundia, Lassila & Tikanoja, Miab/NCA, Miljöpalatset, PMI Clean, Rengörare Näslund, Städgladen och Teknostäd.

Avtalen träder i kraft 1 april 2017 och avrop kommer att ske genom förnyad konkurrensutsättning.

Pilotupphandlingen avser Stockholms län. Om det faller väl ut planeras motsvarande ramavtal att upphandlas för övriga delar av landet.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *