Britta Lejon
Regeringskansliet får kritik av Britta Lejon. Foto: Kristofer Samuelsson.

Regeringskansliet skippar kollektivavtal

Regeringen vill se krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Men när det egna kansliet köper in bemanningstjänster ställs inga krav i den riktningen.

Kommentus metodhandboken

ST riktar hård kritik mot Regeringskansliets upphandling av bemanningstjänster. Fackförbundet noterar bland annat att det inte ställs krav på kollektivavtal – trots att regeringen är för detta:

– Eftersom man lagt sig på en låg nivå och inte kräver kollektivavtal blir vi väldigt fundersamma på om regeringskansliets upphandlingar ska se ut så här, säger ST-ordföranden Britta Lejon till Sveriges Radio.

Att kravet på kollektivavtal inte ställs bedöms bero på risk för att upphandlingen kan överklagas.

Britta Lejon ställer sig också tvekande till att säkerhetskontrollen av inhyrd arbetskraft ska skötas av bemanningsföretagen.

– Vi är rädda att man skaffar sig stora problem med den här upphandlingen.

År 2014 köpte Regeringskansliet varor och tjänster för cirka 900 miljoner kronor. IT och telekom står för en tredjedel av volymen och intern service för ytterligare en tredjedel. Resten fördelas på bland annat personal, kommunikation, resor, möten och representation.a

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Regeringskansliet skippar kollektivavtal

  1. Svaret är enkelt det är inte tillåtet att ställa krav på kollektivavtal. Det är ingen nyhet . Regeringskansliets upphandlingsenhet har gjort helt rätt.
    Det är dessutom Staten som har det yttersta ansvaret för att regelverket för offentlig upphandling efterlevs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *