Johan Blom
Johan Blom delar på uppdraget. Foto: Tommy Andersson.

Pragmatisk lösning fixar brandvarnare

Under den varmaste och torraste majmånaden i mannaminne har Värmland stått utan brandflyg. Länsstyrelsens lösning på den överprövade upphandlingen gör att övervakningen kan komma igång igen.

Easyfairs period 1

Sedan en tid tillbaka står Värmland utan skogsbrandsbevakning. Detta samtidigt som markerna är torrare än på länge. Extremt stor brandrisk har resulterat i skogsbränder och eldningsförbud i hela länet.

Värmlands flygklubb, som brädades i upphandlingen av Aeronom, överklagade Länsstyrelsen i Värmlands tilldelningsbeslut. I väntan på dom är det ingen som håller utkik över skogarna från ovan.

– Det har varit högst angeläget för oss att hitta en lösning i den besvärliga situation vi befinner oss i, säger länsråd Johan Blom.

Ansökan om överprövning inkom till förvaltningsrätten den 21 februari. Domstolen meddelar att en normal handläggningstid i denna typ av mål är tre till fyra månader. Bedömningen är att ärendet kan vara klart inom en till två veckor.

I väntan på det har Länsstyrelsen Värmland gjort det både enkla och kloka: att tilldela de båda leverantörerna som är aktuella i pågående upphandling varsin av de två flygslingorna via en direktupphandling. Flygen kan därmed lyfta idag.

– Vi behöver kraftsamla för att minska uppenbara brandrisker i länet. Tillsammans med de båda leverantörerna har vi hittat en bra lösning för alla parter, säger Johan Blom.

I Sverige har brandflyg använts sedan 1950-talet. Flygarna gör ingen aktiv släckningsinsats, utan patrullerar i skyn för att i ett så tidigt skede som möjligt upptäcka bränder.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *