Johan Blom
Johan Blom delar på uppdraget. Foto: Tommy Andersson.

Pragmatisk lösning fixar brandvarnare

Under den varmaste och torraste majmånaden i mannaminne har Värmland stått utan brandflyg. Länsstyrelsens lösning på den överprövade upphandlingen gör att övervakningen kan komma igång igen.


Sedan en tid tillbaka står Värmland utan skogsbrandsbevakning. Detta samtidigt som markerna är torrare än på länge. Extremt stor brandrisk har resulterat i skogsbränder och eldningsförbud i hela länet.

Värmlands flygklubb, som brädades i upphandlingen av Aeronom, överklagade Länsstyrelsen i Värmlands tilldelningsbeslut. I väntan på dom är det ingen som håller utkik över skogarna från ovan.

– Det har varit högst angeläget för oss att hitta en lösning i den besvärliga situation vi befinner oss i, säger länsråd Johan Blom.

Ansökan om överprövning inkom till förvaltningsrätten den 21 februari. Domstolen meddelar att en normal handläggningstid i denna typ av mål är tre till fyra månader. Bedömningen är att ärendet kan vara klart inom en till två veckor.

I väntan på det har Länsstyrelsen Värmland gjort det både enkla och kloka: att tilldela de båda leverantörerna som är aktuella i pågående upphandling varsin av de två flygslingorna via en direktupphandling. Flygen kan därmed lyfta idag.

– Vi behöver kraftsamla för att minska uppenbara brandrisker i länet. Tillsammans med de båda leverantörerna har vi hittat en bra lösning för alla parter, säger Johan Blom.

I Sverige har brandflyg använts sedan 1950-talet. Flygarna gör ingen aktiv släckningsinsats, utan patrullerar i skyn för att i ett så tidigt skede som möjligt upptäcka bränder.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *