Tvätteri
Upphandling drabbar anställda i Långsele. Foto: Magnus Wahman.

Politiker ska sköta stora upphandlingar

Upphandlingar som är strategiska och värda över tre miljoner kronor bör hanteras politiskt snarare än av tjänstemän. Det anser Per Wahlberg, moderat politiker i Region Västernorrland, efter senaste tvätteriupphandlingen.


I våras kammade Berendsen hem Region Västernorrlands tvättupphandling. Företaget erbjöd ett pris som låg cirka 30 procent lägre än konkurrenten Textilia som idag ser till att regionens tvätt blir ren.

Tilldelningsbeslutet, som överprövats av Textilia, innebär att tvätt kommer att ske vid Berendsens anläggning i Ockelbo.

Står sig upphandlingens resultat är det inte omöjligt att Textila tvingas lägga ner Långseletvätten som med ett hundratal anställda hör till de största privata arbetsgivarna i Sollefteå kommun. Region Västernorrland står för runt 40 procent av kundunderlaget och när den tvätten körs 30 mil söderut blir det svårt att nå lönsamhet.

Arbetsmarknadskonsekvenserna av upphandlingen har diskuterats flitigt i regionen.

Per Wahlberg, moderat oppositionsråd i regionfullmäktige, anser att politikerna kopplats in väl sent. Han vill att upphandlingar som i värde överstiger tre miljoner kronor och som är av strategisk natur inte ska överlåtas till tjänstemän. Till Allehanda säger han:

– Upphandling av livsmedel, medicinteknik och tvättjänster tycker jag är mer av strategisk natur. Därför bör dessa hanteras av politiken.

På frågan om det skulle ha ändrat utfallet svarar han att gjord upphandling var mycket fokuserad på ekonomi:

– Man skulle ha kunnat lyfta in andra incitament också.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

14 reaktioner på ”Politiker ska sköta stora upphandlingar

  1. Kanon!

   Då kanske vi kan överlåta politiska besluten till tjänstemännen medan vi ändå håller på.

  2. Politikerna skulle nog snart delegera uppgiften när de kommer i kontakt med LOU. 🙂

 1. Rubriken och citaten i texten säger i mina ögon inte riktigt samma sak. Jag tror inte att avsikten är att de förtroendevalda ska genomföra själva upphandlingarna. Det handlar nog snarare om att de vill ha möjlighet att komma med synpunkter i rätt tid och på så vis kunna använda regionens inköp som styrmedel. Det tycker jag bara är ett tecken på att de insett möjligheterna att använda inköp som ett strategiskt verktyg.

  1. Hej Martin,

   Det är svårt att skriva rubriker som samtidigt är korta, intresseväckande och heltäckande. Klart är det här förs fram önskemål om att större upphandlingar av livsmedel, medicinteknik och tvättjänster ska _hanteras_ av politiken. Även om meningen med utspelet väl knappast är att politiker ska utföra upphandlingarna tolkar jag användningen av detta specifika ord som en öppning för både praktiska och styrande inslag.

   //Per på Inköpsrådet

  2. ”Man skulle ha kunnat lyfta in andra incitament också.” ”Upphandling av livsmedel, medicinteknik och tvättjänster tycker jag är mer av strategisk natur. Därför bör dessa hanteras av politiken.” Smaka på det.

   Det är i det här gränslandet som man förfasas över resultatet men på förhand inte var beredd att analysera konsekvensen av sin upphandling och överväga att driva verksamheten i egen regi. Jag skulle aldrig upphandla inom kommunal verksamhet då jag hört tillräckligt med vittnesmål om politiker som tror sig veta mest – men inte kan LOU.
   Rubriken är inte felsatt ur en upphandlares perspektiv.

  3. Menar du att LOU inte skall gälla?
   Skall politiker sitta och styra i skymundan och låtsas som att det är fr konkurens. Tvinga kunniga tjänstemän att dansa efter deras pipa trots att dom vet att det är fel.

 2. Så den Moderata politikern blev förfasad när den öppna marknaden visade att en annan aktör lämnade ett bättre anbud är det lokala företag… Han kanske vill införa planekonomi? 🙂

  1. ..eller sin egen ekonomi! Har man kamrater som man vill gynna så ligger det nära till hands att låta affären gå till det företag där man känner personerna som arbetar i företaget eller ännu värre dom som äger företaget. Den risken är inte obefintlig!

 3. Det är bra om politiker engagerar sig i den offentliga upphandlingen och att krav och behov diskuteras där det hör hemma – hos beställaren (politiker/beställare). Men hemläxan måste göras först och innan upphandling startar. Vad är viktigt? Vilka krav ställs? Är det bättre att inte upphandla alls? Hur ska utvärdering ske? Nu är det ju så att LOU råder över hög som låg (politiker som tjänstemän) och att tro (som politiker) att resultatet hade blivit annorlunda ifall politikern hade kört upphandlingen det är verkligen att lura sig självt.
  Nej ett riktigt bra förarbete med analyser och ett genomarbetat förfrågningsunderlag borgar för ett gott resultat av upphandlingen ifråga. MEN, säger, MEN analysen från början borde ha visat på att tvätt i egen regi är allra bäst (ifall nu konsekvensen skulle bli katastrof ifall ”fel leverantör” skulle vinna upphandlingen vilket nu uppenbarligen blev fallet???!!!). Att upphandla i konkurrens med LOUs principer för ögat innebär att det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vinner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *