Politiker ger inte polisen chansen

Lennarth Förberg

Lennarth Förberg. Foto: Ronneby kommun.

Ronneby kommun polisanmäler inte sin uppenbart felaktiga upphandling av konsulttjänster. Politikerna anser att saken behöver utredas mer.


Kommunrevisorerna i Ronneby uppmärksammade att Knut Hahnskolan inte konkurrensutsatt konsultköp. De delvis ospecificerade fakturorna belöper sig till cirka 3,7 miljoner kronor från år 2015 räknat.

Trots att det från revisorshåll flaggats för befarat förmögenhetsbrott får polisen inte chans att greppa ärendet. Politikerna väljer att avvakta med polisanmälan för att skaffa mer information.

En enig utbildningsnämnd beslutade på ett extrainsatt möte att utreda saken närmare. Till Sveriges Radio P4 Blekinge säger nämndens moderate ordförande Lennarth Förberg:

– Vi delar revisorernas slutsats om att konsulten har tagits in utan korrekt upphandling, men vi måste veta mera innan vi tar beslut om en polisanmälan.

Förvaltningschefen gavs i uppdrag att djupgranska saken. Svar önskas på frågor såsom varför just denna konsult valdes och vad som levererats.

Den 20 september ska resultatet av den utredningen presenteras för nämnden. Samtidigt sker en arbetsrättslig utredning av skolområdeschef Ronny Mattssons agerande.

I en intervju i Sydöstran medger han att tjänsten borde ha upphandlats, men anser sig inte ha agerat brottsligt utan enbart sett till verksamhetens bästa.

– Det är viktigt att vi behandlar de tjänstemän som är inblandade på ett schysst och rättvist sätt, säger Lennarth Förberg.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *