Trosa
Sommaridyll med gästhamn. Foto: Visit Trosa.

Orosmoln hänger över populär hamn

Kommun och entreprenör är inte överens om skötseln av Trosas gästhamn. Nu är tjänstekoncessionen hävd och förhoppningen är att en ny upphandling ska vara klar i tid inför nästa båtsäsong.

Gästhamnen är en av idyllen Trosas turistmagneter. Fast politikerna har under en längre tid haft synpunkter på hur hamnen har skötts.

I oktober hävdes tjänstekoncessionen av en enig kultur- och fritidsnämnd. Anledningen är att entreprenören, efter flera uppföljningar, inte levt upp till de åtaganden som är kravställda i avtalet.

Lena Isoz, kultur- och fritidsnämndens ordförande:

– Entreprenörens åtaganden måste minst leva upp till de krav som ingick i upphandlingen, annars gör inte nämnden sitt jobb gentemot i första hand invånarna, men även företagare och besökare.

För gästhamn med båtplatser och sjömack samt tillhörande hamnkafé är det nu lågsäsong. Gällande avtal löper på fram till årsskiftet och behöver därefter förnyas.

Upphandling ska annonseras ut innan jul och blir återigen i form av en tjänstekoncession. Kommunen garderar sig för förseningar. De konstateras att upphandlingen är omfattande och att den sträcker sig över en längre tidsperiod, vilket kan föranleda vissa förseningar i de många stegen innan en ny samarbetspartner är utsedd.

Det ser dessutom ut att blåsa upp till strid avtalshävningen. Nuvarande hamnfogde anser att kommunen hävt avtalet på felaktiga grunder och kräver skadestånd.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *