Hans Peters
Hans Peters upphandlar driften av Nackas samtliga bibliotek. Foto: Sören Andersson.

Nacka konkurrensutsätter biblioteken

Folkbiblioteken i Nacka kommer att drivas av privata entreprenörer. Dieselverkstaden och Axiell vann kommunens upphandling – som är ovanlig för Sverige.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Från och med den 1 januari 2019 kommer två entreprenörer, Dieselverkstaden och Axiell, att driva samtliga bibliotek i Nacka. Kommunen blir då troligtvis först med att inte ha några kommunalt drivna folkbibliotek.

– Som enda kommun i landet har Nacka nu gjort ännu en upphandling av bibliotekstjänster till medborgarna, förklarar Hans Peters, centerpartistisk ordförande i kulturnämnden.

Dieselverkstaden har sedan år 2013 drivit tre bibliotek i Nacka. Axiell är en ny aktör vad gäller att driva bibliotek, men företaget har sedan 1980-talet levererat tjänster och system till svenska och utländska bibliotek.

– Det ska bli spännande att se hur Axiell kommer att uppfylla kommunens biblioteksstrategi, säger Hans Peters.

Nuvarande biblioteksavtal löper ut den 31 december 2018. Under våren har driften av biblioteken därför upphandlats. Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius berättar att kommunen fick in fem kvalificerade anbud:

– De vinnande anbuden var starkare än de andra och håller en hög kvalitativ nivå som kommer att gynna Nackaborna.

Enligt tilldelningsbeslutet ska Dieselverkstaden även under de kommande åren driva biblioteken i Sickla, Älta och Saltsjöbaden.

Axiell tar över driften av biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra som tidigare har skötts av kommunen. Medarbetarna, ett 20-tal, kommer att erbjudas ny anställning hos Axiell.

Anledningen till att biblioteksdriften upphandlas är att Nacka kommun vill ha en mångfald av aktörer. Detta bedöms gynna kvaliteten. Inför upphandlingen år 2013 var debatten kring denna privatisering hård.

– Det personalägda bolaget Dieselverkstaden har visat att man inte behöver vara anställd av kommunen för att bedriva en god biblioteksverksamhet, menar Oliver Rykatkin, moderat förste vice ordförande i kulturnämnden.

Avtalet med biblioteksentreprenörerna löper på fyra år med möjlighet till två plus två års förlängning. Kommunen kommer även framöver att äga alla bibliotek.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *