Malin de Jounge
En skyldighet att ha överblick säger Malin de Jounge. Foto: Andreas Eklund.

Kriminell lya inte lagligt upphandlad

Malmö stads kostsamma stödboende för kriminella får hård kritik. Lägenheterna, som inte upphandlats korrekt, har utnyttjats av de boende i brottslig verksamhet.

Med målet att få gängkriminella att byta bana har Malmö stad betalat miljonbelopp till en entreprenör som erbjuder enskilt boende med stöd. Enligt SVT Nyheter Skåne finns det allvarliga problem i verksamheten.

Boendets lägenheter har utnyttjats av kriminella i sin brottsliga verksamhet samtidigt som droger förekommit. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i kommunen säger sig se allvarligt på avslöjandet.

Förvaltningen utreder nu vad som framkommit och har svårt att i nuläget bemöta de enskilda punkterna som SVT lägger fram i sin granskning. Vissa av händelserna ligger längre tillbaka i tiden medan andra beskrivs vara i närtid.

Till kritiken mot att de aktuella boendena hör också att de inte har upphandlas. Med tanke på volymen borde så ha skett. Totalt väntas Malmö stad i år köpa stödboendeplatser för 205 miljoner kronor.

I frågan om utebliven upphandling lägger sig kommunen redan nu platt. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har kontakt med Kommunförbundet Skåne i upphandlingsfrågan eftersom behovet finns i flera kommuner.

I avvaktan på det beslutet har förvaltningen prioriterat upphandling av akutboende, som har störst volym. Denna process är i sitt slutskede och därefter påbörjas upphandlingen av boende med stöd.

Att upphandling inte gjorts tidigare förklarar Ann Söllgård, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, med brist på samordning. Det argumentet biter inte på övervakande myndighet.

– Från Konkurrensverkets sida anser vi att det är den upphandlande myndighetens skyldighet att ha överblick, säger Malin de Jounge, chef för enheten för upphandlingsskadeavgift vid Konkurrensverket, till SVT Nyheter Skåne.

Konkurrensverket ansökte i somras om upphandlingsskadeavgift för en annan av Malmö stads upphandlingar, av IT-produkter. Verket kräver 1,2 miljoner kronor i böter.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *