Mari-Louise Johansson
Mari-Louise Johansson bekräftar fel. Foto: Andreas Nilsson.

”Kraven för undantag inte uppfyllda”

Umeå Energi erkänner brott mot upphandlingslagen. Det framgår när bolaget delvis släpper på sekretessen kring sina uppmärksammade direktupphandlingar av bemanningstjänster.


Som Inköpsrådet tidigare rapporterat har Umeå Energi köpt bemanningstjänster för miljonbelopp utan konkurrensutsättning. Nu bekräftas att det för år 2015 handlade om 1 136 128 kronor och 3 129 992 kronor under 2016.

Siffrorna framgår av den korrespondens som Umeå Energi haft med Konkurrensverket i ärendet. När Inköpsrådet bad att få ta del av dessa detaljer valde bolaget att sekretessbelägga, men efter en förnyad bedömning har delar av materialet nu lämnats ut.

HR-chefen Mari-Louise Johansson verifierar att det inte finns något avtal med Clockwork för bemanningstjänster. Företaget har endast avtal inom området personalrekrytering.

Det vid de tillfällen då Randstad inte kunnat leverera efterfrågad kompetens som Clockwork anlitats. På den raka frågan om Umeå Energi vid köpen anser att man kunnat använda något av de undantag som finns från huvudregeln om annonsering svarar hon:

– Umeå Energi inser dessvärre att vi inte uppfyller kraven för att kunna tillämpa undantag från huvudregeln om annonsering.

Fortfarande gäller sekretess för bilagorna till skriftväxlingen, som bland annat innehåller uppdragsbekräftelser och avtal.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *