Samhall
Kan tvätta vidare i Kramfors. Foto: Samhall.

Kramfors vann CPV-fajten

Kramfors kommuns fel med CPV-kodningen är inte av den digniteten att upphandlingen måste göras om. Det innebär att tvättsamarbetet med Samhall kan fortsätta.


Upphandlingen av biståndsbedömda städ- och tvättjänster i Kramfors behöver inte göras om. I och med att Högsta förvaltningsdomstolen inte tar upp fallet står kammarrättens avgörande fast.

Jonne Norlin, ordförande i bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden, säger att det känns otroligt skönt:

– Vi är väldigt nöjda med det samarbete vi har med Samhall och nu kan vi äntligen få arbetsro.

Striden kring upphandlingen har bland annat cirklat kring en utebliven CPV-kod vid annonseringen. Konkurrenter har menat att de av denna anledning inte uppmärksammat upphandlingen.

Det som gör ärendet extra komplicerat är att lagstiftningen ändrades under den rätt långa tid som gick från Kramfors kommuns beslut att göra upphandlingen till att den annonserades.

Förvaltningsrätten slog fast att upphandlingen påbörjades när det politiska beslutet togs i december 2015. Då är det den äldre lagstiftningen som ska gälla och inga fel hade begåtts vad gäller tidpunkt för annonsering.

Däremot förklarades avtalet ogiltigt då felaktig CPV-kod använts. Kramfors överklagade ogiltigförklarandet till kammarrätten som i juni gav kommunen rätt. Av den domen framgår att kommunen inte begått fel som är av den digniteten att upphandlingen måste göras om.

– Vi trodde då att sista ordet var sagt, men de tre företagen gick vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Jonne Norlin.

Samhalls uppdrag, värt cirka 22 miljoner kronor, kan efter det nekade prövningstillståndet fortsätta.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *