Lars Sätterberg
Lars Sätterberg oroar sig för merjobb. Foto: Karlstads kommun.

”Jobbigt att göra rätt”

Karlstads kommun hedrar inte konferensramavtalets rangordning. Svaret på kritiken är att det är administrativt jobbigt att göra rätt.

Kommentus metodhandboken

Karlstad CCC tyngs av förluster. Det har fått kommunen att direktupphandlingsvägen stötta Visit Karlstad som driver kongress-, kultur- och konsertanläggningen.

Karlstads kommun kritiseras av bland annat Konkurrenskommissionen för att bryta mot LOU vid inköp av konferenstjänster. Avropen på det ramavtal som slöts år 2015 sker inte i rangordning.

Kommunen har huvudsakligen köpt tjänster från Visit Karlstad. Detta trots att företaget bara kom på plats elva när det gäller endagskonferenser. För konferenser som spänner över flera dagar är Visit Karlstad rangordnad som tvåa.

De årliga inköpen från Visit Karlstad uppgår till runt sju miljoner kronor. Kommissionen anser att detta snedvrider den lokala konkurrensen, något som privata entreprenörer bekräftar.

– Med tanke på kommunens olagliga köp av tjänster direkt från Visit Karlstad har pågått under lång tid finns det anledning att rikta allvarlig kritik mot kommunen, säger Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen.

Kommunen anser inte att kritiken från Konkurrenskommissionen, som är en näringslivsfinansierad expertgrupp, väger särskilt tungt. Till Värmlands Folkblads reporter säger ekonomidirektör Lars Sätterberg:

– Förstår du inte hur mycket administration det skulle bli om man gick ut till alla förvaltningarna och sa att de måste anlita den eller den leverantören.

Visit Karlstad ägs till 49 procent av kommunen medan resterande 51 procent kontrolleras av näringslivet.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *