Kim Olsson
Kim Olsson är OPI-pionjär. Foto: Rickard Johnsson.

Innovation bäddar för soprevolution

Soptömning först när tunnan är full istället för schemalagd hämtning. NSR är först att dra nytta av möjligheterna med offentligt-privat innovationssamarbete inför upphandling.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Hushållssopor hämtas av tradition enligt förutbestämt schema. Sopbilarna kör sina rutter och tömmer kärlen – oavsett om de är fulla eller tomma. Framöver kan hushållen komma att få styra mer över när hämtning ska ske.

– Olika hushåll producerar olika mängder avfall. Det är inte hållbart att köra samma rutter varje dag och bara tömma halvfulla kärl, säger Kim Olsson, vd för Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR).

I ett gemensamt utvecklingsprojekt bryter NSR och innovationsföretaget Itunnan ny mark på upphandlingsområdet.

NSR sökte lösningar på framtidens sophämtning ”on-demand” som styrs av exempelvis sensorer på sopkärlen, något som inte fanns på marknaden. Genom ett offentligt-privat innovationssamarbete (OPI) utvecklar Itunnan denna lösning i ett förstadium till en upphandling.

Att offentliga och privata aktörer samarbetar före själva upphandlingen är ovanligt. Inte konstigt att intresset var stort när detta projekt förra veckan presenterades på ett seminarium i Almedalen.

Kim Olsson förklarar att man ville skapa ett system som var bättre anpassat till hushållens faktiska behov:

– Offentligt-privat innovationssamarbete gav oss ett utrymme att ta fram digitala lösningar som kan optimera rutterna på ett helt nytt sätt.

Projektet stöttas av EU:s Interregprojekt Cleantech Tipp där Länsstyrelsen Skåne tillsammans med skånska och danska partner verkar för att testa och öka kännedomen om OPI. I Danmark används redan detta arbetssätt.

– OPI som processmetod är relativt enkel och kan genomföras utan stora investeringar som i värsta fall ger lösningar som ingen behöver, säger Hanna Savola, tillväxtstrateg på Länsstyrelsen Skåne.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Innovation bäddar för soprevolution

  1. Om man ser det rent praktiskt så har vi i min hemkommun Nacka haft motsvarande system i många år; villaägaren rullar ut sopkärlet när det behöver tömmas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *