Jonas Carlehed
Jonas Carlehed förlänger möblers livslängd. Foto Ikea.

Ikea börjar hyra ut kontorsmöbler

Ikea börjar under våren att på prov hyra ut kontorsmöbler. Erbjudandet går först till klimatmedvetna företagskunder, men projektet kommer senare att utökas till även offentlig sektor.


Intresset för återbruk av möbler för kontor och offentlig miljö är på topp. Flera projekt och upphandlingar pågår i syfte att klimatsäkra möbelförsörjningen, bland annat i Eskilstuna och Göteborg.

På senare tid har Ikea börjat intressera sig för den offentliga marknaden. Nu lanserar ett spännande koncept: uthyrning av möbler. Det är Ingka-koncernen, den största franchisetagaren av Ikeas varumärke, som påbörjar ett globalt projekt där man på 30 marknader ska testa uthyrning av möbler.

– Vi ser snabba förändringar där våra kunder har en allt större medvetenhet om sin egen klimatpåverkan och vill förlänga livet på sina saker, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef vid Ikea Sverige.

Tanken är att kunder ska kunna skaffa, reparera och återbruka Ikeaprodukter på ett mer hållbart sätt. Genom att utveckla prenumerationsbaserade möbeltjänster, där Ikea behåller ägandet av produkten, ska återanvändning ske så många gånger som möjligt innan återvinning.

Sverige är ett av de första länderna där företagskunder kommer att kunna hyra möbler. Ambitionen är att i ett senare skede även testa upplägget i offentlig sektor.

Miki Tabakovic, säljchef för företagskunder vid Ikea Sverige, säger att man lyssnat på kundernas behov. Han vittnar om stort intresse från företag och offentlig sektor för att hitta mer hållbara och flexibla sätt att förhålla sig till möbler.

– Vi vill nu testa hur olika uthyrningsmodeller eventuellt kan se ut och ifall det är möjligt att genomföra i större skala.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *