Fredrik Lagerkvist
Fredrik Lagerkvist står inför nervös avtalsspärr. Foto: Niklas Palmklint.

Hundrafaldig glädje över tilldelning

Region Västernorrlands tvätteriupphandling är klar. Textilia vinner och därmed räddas anläggningen, med sammanlagt ett hundratal jobb, kvar i regionen.

Förvaltningsrätten dömde Region Västernorrland att göra om den upphandling av tvätt- och textiltjänster som Berendsen vann i fjol våras. Avtalstiden var för lång.

I väntan på ny upphandling fick Textilia fortsätta att tvätta regionens byk vid sin anläggning i Långsele. Berendsens plan var att tvätta i Ockelbo som ligger 30 mil söderut.

Enligt det nya tilldelningsbeslutet får bolaget nu det eftertraktade uppdraget. Varför vann Textilia?

– Bolaget hade det lägsta priset i sitt anbud och det var avgörande för att uppdraget går till dem, säger Lars Halén, ekonomidirektör vid Region Västernorrland.

Fredrik Lagerkvist, vd för Textilia, beskriver avtalet som avgörande för tvätteriets framtid i Långsele. Utan Region Västernorrland skulle volymen inte vara tillräcklig för en effektiv produktion.

– Glädjen är stor över att ha säkrat jobben genom tvätteriets fortlevnad.

Det nya avtalet börjar gälla i maj 2020. Nu löper den tio dagar långa avtalsspärren med möjlighet att överklaga innan avtalet vinner laga kraft.

– Vi håller tummarna för att ingen konkurrent väljer att överpröva beslutet.

Fredrik Lagerkvist påpekar att utvärderingen skett på såväl kvalitéts- och miljöaspekter som pris:

– Vilket kommer att ge regionen en bättre tjänst.

Textilia har funnits i Långsele sedan 1949. Med 46 tillsvidareanställda och ungefär lika många visstidsanställda hör tvätten till Sollefteå kommuns största privata arbetsgivare.

Dagligen hanteras 14 ton textilier åt främst Region Västerbotten och Region Västernorrland.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *