Samhall städning
Omdebatterad städning. Foto: Lena Granefelt.

Hätsk strid om städkonkurrens i norr

Enligt Almega Städföretagen konkurrerar Samhall på ett ojust sätt. Fast Samhall anser att kritiken bottnar i oförmåga att förstå företagets uppdrag och pekar på de genomlysningar som av verksamheten som bland annat Konkurrensverket gjort.

Almega Städföretagen anser att Samhall sopar mattan med de privata städentreprenörerna. Organisationens granskning av offentliga upphandlingar av städtjänster i de åtta nordligaste länen ger vid handen att Samhall vinner 41 procent av de upphandlingar som de deltar i.

– Vår undersökning visar att Samhall tillåts konkurrera ut privata företag i glesbygden. Det kan inte vara syftet att Samhall är prisledande i städbranschen, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert vid Almega Städföretagen.

Enligt undersökningen har Samhall vunnit nästan lika många offentliga upphandlingar av städtjänster som de fyra största privata städföretagen tillsammans. Rapporten visar också på att Samhall i samtliga åtta län har en högre vinstandel än jämförbara företag.

På Samhall förvånas man över Almega Städföretagens utspel. Affärsområdesdirektör Jonas Rieck håller inte med om att Samhall skulle slå ut företag i den svenska glesbygden.

– Det är svårt att tolka Almega Städföretagens kritik som något annat än ett erkännande av våra medarbetares höga produktivitet och vår förmåga att hantera offentliga upphandlingar.

Samhall lämnade under fjolåret 158 anbud i hela Sverige och vann 46 procent av dem. Bland konkurrenterna i städbranschen så vann ISS 48 procent av sina lämnade anbud, Clean Quality 32 procent, Förenade Service 24 procent och Norrlands miljövård 33 procent.

Jonas Rieck hänvisar till de genomlysningar av Samhall som gjorts genom åren. I fjol kom exempelvis Konkurrensverket fram till att Samhall inte snedvrider konkurrensen.

– Att då, likt Almega Städföretagen, fortsätta hävda det blir något som gränsar till förtal.

Almega Städföretagen har undersökt 1 200 offentliga städupphandlingar gjorda mellan den 28 januari 2016 och 1 januari 2019 med fördjupad granskning av de norra länen. Datakällan är Visma Opic.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *