Han lockar Biltema och Clas Ohlson

Fredrik Bäckström

Fredrik Bäckström har lyckats locka nya anbudsgivare. Foto: Inköp Gävleborg.

Inköp Gävleborg har lyckats med det många andra drömmer om. Man har fått Biltema och Clas Ohlson att delta i en upphandling av järnhandelsvaror för avhämtning – som Gävle och Hofors kommun genomfört tillsammans med Gästrike Räddningstjänst.

Kommentus metodhandboken

Biltema och Clas Ohlson har hittills knappast förknippats med offentlig upphandling. Nu finns de båda kedjorna med som leverantörer i en av Inköp Gävleborgs upphandlingar.

– Hämtköp av järnhandelsvaror kan sedan den 15 mars göras hos Biltema och Clas Ohlson, bekräftar Fredrik Bäckström, upphandlare vid Inköp Gävleborg, som berättar att avtal tecknats med sammanlagt sju leverantörer.

Att två namnkunniga kedjor med så pass tydlig privatkunds- och småföretagarprofil ger sig in i en offentlig upphandling är nytt. Fredrik Bäckström är nöjd över att, för första gången, ha dem med som ramavtalsleverantörer:

– Våra beställare får tillgång till ett bredare sortiment av produkter i olika prisklasser som passar i de mest skiftande verksamheter, säger han och poängterar alla leverantörer konkurrerar om affärerna på lika villkor.

För Fredrik Bäckström och hans kolleger på Inköp Gävleborg är det något av en arbetsseger att få med leverantörer som vanligtvis inte lämnar anbud i offentliga upphandlingar:

– Upphandlingen annonserades i höstas, men dialogen startade långt innan dess. Utöver Biltema och Clas Ohlson har flera andra av deras konkurrenter upplysts om denna möjlighet.

Hur lyckades ni locka dessa aktörer som, även om de är nog så stora, inte har så mycket erfarenhet av upphandling?

– Vi har förenklat och minskat antalet detaljkrav på exempelvis de olika verktygens egenskaper, säger Fredrik Bäckström som fått nyfikna frågor från upphandlare i andra delar av landet med anledning av detta ”genombrott”.

Nu återstår det att se hur stor del av de årliga inköpen på uppskattningsvis 1,5 miljoner kronor som Biltema och Clas Ohlson lyckas erövra. Övriga leverantörer är Ahlsell, Swedol, Karl Hedin Bygghandel, XL Bygg och Tools.

Avtalet är giltigt i två år med möjlighet till ett plus ett års förlängning. Utöver av de båda kommunerna Gävle och Hofors kan Gästrike Räddningstjänst köpa på det.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Han lockar Biltema och Clas Ohlson

  1. Bedrövligt, skrivbordstjänsteman som inget begriper. Risken är nu stor att man köper
    det billigaste, dvs den undermåliga kvalité som Biltema & Clas Ohlson tillhandahåller.
    Istället för att främja EU och svenska tillv. av kvalité som fortf. försöker klara sig.
    Våra skattepengar skall inte gå till undermålig produktion i Kina & Indien (Barnarbete).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *