Gränslöst upphandlingssamarbete

Peter Dahl

Peter Dahl blickar mot Finland. Foto: Göran Ekeberg.

Det första nordiska upphandlingssamarbetet inom energisektorn är ett faktum. Värmek gör gemensam sak med finska IS-Hankinta.

Kommentus metodhandboken

Antalet gränsöverskridande upphandlingar som har gjorts i Europa är allt annat än stort. I Norden har inget internationellt upphandlingssamarbete tidigare gjorts inom energisektorn, men på den saken ändras det nu.

Värmek och den finska inköpscentralen IS-Hankinta från Finland, som båda sköter upphandlingar för sina medlemmar, har beslutat sig för att göra gemensam sak.

– Europa står inför stora utmaningar inom försörjningssektorn, så stora att jag tror att varje enskilt land inte förmår lösa dem själva, säger Peter Dahl, verkställande direktör på Värmek.

Han hoppas att gränsöverskridande upphandlingar ska ge upphov till många olika fördelar. En förbättrad teknikutveckling och dialog inom energisektorn hör till fördelarna. Större avtalsvolymer möjliggör bättre avtalsvillkor för medlemmarna.

– Besparingen är svår att säga innan vi fått in de första anbuden men jag räknar med att leverantörerna ser större potentialer och därmed är villiga att ge bättre villkor eftersom de på ett lättare sätt kommer åt fler användare.

Vilka upphandlingar står först på tur?

– Det vi har planerat är att titta på analystjänster, vilket vi kommer att påbörja inom kort. Om det faller väl ut kommer vi att titta på samtliga försörjningstekniska områden och se vilka som är bäst att upphandla över en större marknad, säger Peter Dahl.

Värmek är en ekonomisk förening och inköpscentral som tillhandahåller ramavtal för 147 energibolag i Sverige. IS-Hankinta startades år 2011 och är nu en av Finlands största inköpscentraler inom den offentliga sektorn.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *