Iduna
Hapag Lloyds containerfartyg Iduna i Helsingborgs hamn. Foto: Helsingborgs hamn.

Funktionsupphandlar för mer nytänk

Helsingborgs hamn söker än en gång leverantörer som är redo att tänka nytt och använda framtidens teknik. Förhoppningen med funktionsupphandlingen av avfall är att hitta nya innovativa lösningar.

I april inledde Helsingborgs Hamn en innovationsupphandling av partnerskap för autonoma transporter. Nu genomförs ytterligare en upphandling som främjar innovation – denna gång i form av en funktionsupphandling.

Uppdraget som står i fokus är att ta ett nytt och samlat grepp kring avfallshanteringen i hamnen. Avfallet kommer både från den egna verksamheten och från de anlöpande fartygen.

– Genom att göra en funktionsupphandling och ta ett nytt helhetsgrepp kring avfallshanteringen hoppas vi på att kunna skapa en så hållbarhetsmässigt effektiv hamn det bara går, säger Josefine Andersson, upphandlare vid Helsingborgs hamn.

Inkommande anbud kommer att bedömas utifrån sex olika kriterier: innovation, funktion, miljömässig hållbarhet, referensuppdrag och pris. En viktig del är att titta på återbruk och kanske också hitta lösningar för material som det idag inte finns någon särskild återvinning för.

Hamnbolaget ser fördelar med funktionsupphandling. Förfarandet låser inte leveransen eller utförandet till en särskild teknik, produkt eller arbetsmetod.

Josefine Andersson säger att både innovationspartnerskapet och funktionsupphandlingen öppnar helt nya typer av tillvägagångssätt:

– Att tänka nytt, använda framtidens teknik och främja innovation för att skapa en modern och hållbar hamn.

Om allt går enligt plan i funktionsupphandlingen kan en leverantör vara på plats redan efter sommaren.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *