MSB
MSB förlänger omtalat avtal. Foto: Johan Eklund.

Förlängd beredskap för helikopter

Den upphandlade helikopterberedskapen har fungerat väl under sommaren enligt MSB. Myndigheten förlänger avtalet med entreprenören Heliair till att gälla även nästa års brandsäsong.

Fjolårets omfattande skogsbränder fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att höja garden inför årets brandsäsong. I början av året tecknades avtal med Heliair om nationell helikopterberedskap.

Brandriskprognoserna styrde antalet beredskapslagda helikoptrar och var dessa placerades i landet. Den proaktiva taktiken har varit att gå tidigt gå in och fälla vatten från luften innan skogsbränderna hunnit växa sig stora.

– Vi har följt upp verksamheten kontinuerligt under sommaren och helikopterberedskapen har visat sig fungerat mycket väl, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Redan den 21 april testades hur organisationen fungerade i skarpt läge. Från dess och fram till och med den sista augusti har helikoptrar satts in vid 36 skogsbränder. Helikopterstöd har begärts i 49 fall, men vid 13 bränder lyfte de aldrig på grund av ny bedömning av räddningstjänsten.

Till och med 30 september finns en grundberedskap om sex helikoptrar, samtliga stationerade i Västerås. Beredskapen kan ändras beroende på behov.

Dessutom meddelar MSB att avtalet med Heliair har förlängts. Det kommer att gälla även under nästa års skogsbrandssäsong.

– Nu fortsätter vi att ha en dialog med landets räddningstjänster så att vi även nästa säsong har en mycket god skogsbrandsberedskap, säger Anneli Bergholm Söder.

MSB:s upphandling har fått stor medieuppmärksamhet. Bland annat har SVT Nyheter lyft fram en rad frågetecken kring hur många helikoptrar som egentligen upphandlats.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Förlängd beredskap för helikopter

  1. Vad roligt med lite positiva upphandlingsnyheter som pekar på goda exempel då upphandling, utförande och uppföljning fungerat tillfredsställande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *