Lennart Palm
Lennart Palm kritiserar Växjö kommun. Foto: DNV.

Fel att förlänga direktupphandlat avtal

Växjö har i flera års tid direktupphandlat underhåll av kommunens idrottsanläggningar för miljonbelopp. Kritiken till trots förlängdes nyligen avtalet.


Konkurrens­kommissionen kritiserar Växjö för hur driften av kommunens idrottsanläggningar upphandlats. Eller, rättare sagt, inte upphandlats.

Trots att kostnaden för skötseln av Arenastaden ligger långt över brytgränsen har uppdraget inte konkurrensutsatts. Sammanlagt fyra kontrakt till ett värde av cirka 15 miljoner kronor har slutits mellan kultur- och idrottsnämnden och Öster Arena som ägs av klubben Öster.

Det beloppet ligger långt över gränsen för vad som är tillåtet vid en direktupphandling. Enligt expertgruppens utredning föreligger inget undantag i lagen som gör det möjligt för kommunen att köpa de aktuella tjänsterna direkt från en aktör på detta sätt.

– Kommunens agerande är olagligt, anser Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen.

Avtalet, som löpte ut den 30 september, saknade förlängningsmöjlighet. Ändå ingicks ytterligare ett avtal från den 1 oktober – för som mest ett år.

Kommunens chefsjurist Magnus Bengtsson uppger för Smålandsposten att man behöver rådrum. Alternativen upphandling eller egen regi övervägs nu och så snart detta är bestämt ska avtalet avslutas.

– Att Växjö dessutom uppger att man också i framtiden kommer att köpa tjänster direkt från Öster gör att det finns skäl att rikta allvarlig kritik mot kommunen, summerar Lennart Palm.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *