Falun kritiseras för fel tågordning

Per Eklund är kritisk. Foto: DNV.

Konkurrenskommissionen anklagar Falu kommun för att medvetet bryta mot upphandlingsbestämmelserna. Striden handlar om parkeringstjänster.


Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falu kommun beslutade i december 2017 att direktupphandla parkeringstjänster. Parkeringsföretaget, där kommunen är delägare, har sedan år 2011 utfört tjänsterna utan upphandling.

När uppdraget förlängdes i ett nytt avtal uppstod frågetecken kring om detta stred mot gällande upphandlingsbestämmelser. Fast istället för att utlysa en upphandling gav nämndens majoritet kommunens jurister i uppdrag att utreda lagligheten av avtalet.

Denna utredning visade senare att kommunen brutit mot lagen genom att inte upphandla parkeringsövervakningen i konkurrens.

– Det är förvånande, för att inte säga anmärkningsvärt, att kommunen inte haft den aktuella upphandlingsskyldigheten klart för sig, säger Per Eklund, ledamot av Konkurrenskommissionen som är en expertgrupp knuten till lobbyorganisationen Den Nya Välfärden.

Han beskriver parkeringsövervakning som ett urtypiskt exempel på en tjänstekoncession:

– Den utredning som sedermera kom till stånd skulle rimligen ha gjorts redan innan kommunen tecknade det aktuella avtalet, säger Per Eklund som menar att kommunens agerande har hindrat andra aktörer från att kunna konkurrera om uppdraget.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *