Lennart Palm
Säter uppfyller inte verksamhetskriteriet enligt Lennart Palm. Foto: Konkurrenskommissionen.

Expert dömer ut in-house-undantag

Säters kommun kan inte använda in-house-undantaget för att direktupphandla tjänster från sitt helägda fastighetsbolag. Enligt Konkurrenskommissionen bedriver Säterbostäder en alltför stor extern verksamhet.

Kommentus metodhandboken

Säters kommun kritiseras för att i november i fjol ha beslutat att köpa fastighetsförvaltningstjänster för minst 1,5 miljoner kronor från kommunägda Säterbostäder. Konkurrenskommissionen, som det myndighetsliknande namnet till trots är en expertgrupp inom tankesmedjan Den Nya Välfärden, menar att kommunen gör sig skyldig till lagbrott.

– Kommunens agerande strider mot upphandlingslagen och snedvrider konkurrensen på den lokala marknaden för fastighetstjänster, säger Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen och som tidigare varit vd vid Näringslivets regelnämnd.

Kommunen förklarar beslutet att utan föregående upphandling köpa tjänsterna med att man ansåg att in-house-undantaget var tillämpligt. Kommissionen håller inte med om den bedömningen.

Eftersom Säterbostäder bedriver stor extern verksamhet bedöms att detta undantag från kravet på annonserad upphandling inte kan tillämpas. Verksamhetskriteriet slår fast att den fristående juridiska personen (Säterbostäder) inte får bedriva extern verksamhet som riktar sig till andra än ägarna i annat än marginell omfattning.

– Det finns därför anledning att rikta kritik mot kommunen, enligt Lennart Palm.

Konkurrenskommissionen inrättades år 1994 i syfte att bevaka och uppmärksamma snedvridning av konkurrens med offentliga medel. Detta är långt från första gången som upphandlingar kritiseras. Sedan starten har mer än 700 ärenden behandlats.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *