Brandflyg
Helikopter på släckningsuppdrag. Foto: Mostphotos.

Ett lyft för brandsäkerheten

Helikoptrar i luften inom 90 minuter vid högsta beredskapsläge. Det är vad MSB upphandlat av Heliair för att slippa en upprepning av de omfattande skogsbränderna i fjol somras.

Med stöd i uppdraget att vässa förmågan att bekämpa skogsbränder från luften annonserade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i januari en upphandling av helikopterberedskap. Heliair uppfyller kravet på att kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande.

Vid högsta beredskapsläge kommer företagets helikoptrar att kunna vara i luften inom 90 minuter.

– Det här gör att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB.

Helikoptrarna blir en av de förstärkningsresurser som MSB kan erbjuda till exempelvis regioner och kommunal räddningstjänst, när lokala resurser inte räcker till eller är uttömda.

Under skogsbrandssäsongen kommer helikoptrarna att placeras på de platser i landet där brandrisken är som högst. I grundberedskap ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom 12 timmar.

MSB vill på sikt tillgodose behovet av större flygande resurser. Förslaget till regeringen är att leasa mindre vattenskopande flygplan från år 2020 och utvärdera de långsiktiga behoven av att upphandla större vattenskopande flygplan.

Avtal kan tecknas så snart överprövningsfristen på tio dagar löper ut.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *