Umeå Energi elbilar
Kritik för vid-sidan-av-avtal-inköp. Foto: Johan Gunséus.

Energibolag mörkar fulupphandling

Umeå Energi har köpt bemanningstjänster för miljoner vid sidan av gällande ramavtal. När Inköpsrådet efterfrågar fler detaljer väljer det kommunägda energibolaget att sekretessbelägga.

Sjukdom, ledigheter, arbetsanhopning och andra oförutsedda händelser gör ett ramavtal med en eller flera personaluthyrare sitter fint. Som kommunägt bolag har Umeå Energi rätt att avropa bemanningstjänster på kommunens ramavtal.

Kommunens avtal är indelat i fyra kompetensområden. Randstad är rankad etta inom administration, alltså det område som är aktuellt för Umeå Energi.

Detta till trots har energibolaget gjort betydande beställningar från konkurrenten Clockwork. Med företaget slöts det år 2015 ett avtal om rekryteringstjänster.

Sedan Konkurrensverket intresserat sig för saken bekräftar Umeå Energi att Clockwork även levererat bemanningspersonal. Trots att avtal om detta saknats. Enligt Västerbottens-Kurirens kartläggning har det direktupphandlats för mer än fyra miljoner kronor under åren 2015 och 2016.

Som anledning anger Umeå Energi att Randstad inte kunnat erbjuda efterfrågad kompetens inom bland annat juridik och kundservice.

Fast erkännandet om att kraven för att kunna tillämpa undantag från huvudregeln om annonsering inte uppfylls sitter långt inne. Först efter en följdfråga från övervakande myndighet väljer bolaget att besvara frågorna om bland annat bemanningsköpens omfattning.

Inköpsrådet har bett att få ut kopia på Umeå Energis skriftiga kommunikation i ärendet med Konkurrensverket. Bolaget vägrar med motiveringen att handlingarna omfattas av sekretess.

Enligt Umeå Energis webbplats ska de tre värdeorden enkelhet, närhet och ansvar genomsyra allt man gör.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *