Direktupphandling tömmer plånboken

Per Eklund är kritisk. Foto: DNV.

Knivstabostäders ifrågasatta direktupphandling slår direkt mot hyresgästernas plånbok. Avropade flyttstädningar bedöms vara kraftigt överprissatta.


För en av Knivstabostäders före detta hyresgäster resulterade flyttstädningen i två räkningar på sammanlagt 26 000 kronor. Även om ena fakturan var fel blev det dyr städning för den person som inte bedömdes ha flyttstädat tillräckligt bra.

Nu kritiseras de båda kommunägda bostadsbolagen Knivstabostäder och Kommunfastigheter av Konkurrenskommissionen. Enligt expertgruppen, som uppmärksammar upphandlingsfel, har bolaget struntat i sin lagstadgade upphandlingsskyldighet.

Därav de dyra flyttstädningarna.

Enligt Per Eklund, ledamot i Konkurrenskommissionen, är fastighetsbolagen skyldiga att följa upphandlingslagen. Han påpekar att det är Knivsta kommuns ägaransvar att se till att så sker.

– I detta fall får i slutändan de berörda hyresgästerna stå för konsekvenserna av bolagets lagöverträdelser.

Bostadsbolagens avtal med Relita omfattar tjänster, där fastighets- och skadejour står för den större delen, för uppskattningsvis en miljon kronor per år. Med gällande upphandlingsbestämmelser skulle därför en annonserad upphandling ha genomförts.

– Eftersom så inte skett har avtalet ingåtts i strid mot lagen.

Enligt kommissionens analys är städtjänsterna kraftigt överprissatta, cirka 110 kronor per kvadratmeter. Berörda hyresgäster har tvingas betala nästan dubbelt så mycket för flyttstädning som de annars borde ha gjort.

– Kommunen och de kommunala bolagen förtjänar därför allvarlig kritik, avslutar Per Eklund.

Från Knivsta meddelas att en process för att konkurrensutsätta tjänsterna har påbörjats.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *