Biosnacks
Biosnacks. Foto: Arne Trautmann, Mostphotos.

Bra film på tjänstekoncession

Turerna kring biografen i Lindesberg har varit många och komplicerade. Att driva den i helkommunal regi är inte längre aktuellt och en förfrågan om tjänstekoncession har nu gjorts.

Biografen i Lindesberg uppskattas av många, men den kulturpolitiska oenigheten kring den förlustbringande verksamheten har varit stor. Just nu drivs Folkets Hus Bio av kommunens kulturenhet.

Det kommunala bioengagemanget både applåderas och kritiseras. Bion i närbelägna Frövi har klagat på snedvriden konkurrens medan namninsamlingar gjorts i Lindesberg för fortsatt ”kommunal bio”.

Vid halvårsskiftet skulle ansvaret ha förts över till det kommunala bolaget Besök Linde. Det övertagandet har dock skjutits fram till den 1 november samtidigt som man vill lägga ut driften på entreprenad.

Den nu annonserade upphandlingen genomförs enligt lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner. Fast förhoppningarna om attraktiva bud är kanske inte så stora. Hösten 2018 skrev Lindesbergs kommuns upphandlare Magnus Nordkvist:

– Ser man till marknadsläget idag så är tyvärr utsikterna små att hitta någon lämplig aktör som kan driva biografen vidare, men facit får man inte förrän man har konkurrensutsatt verksamheten.

Hyran för lokal och teknisk utrustning är 420 000 kronor per år. Kommunen vill kunna disponera lokalen 20 gånger per år och är för det villig att årligen betala 86 000 kronor.

– I förslaget till kommande upphandling för vi fram att tio procent att filmerna som visas ska komma från andra länder än Sverige, Storbritannien, USA och Nya Zeeland, säger Kristina Öster, kulturchef vid Lindesbergs kommun.

Anbudsgivare förbinder sig också att ge Besök Linde insyn i verksamheten.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *