Äntligen, ramavtal är tecknat

Malmö stad krävs på böter för att ha gått över gränsen för direktupphandling vid köp av rekryteringskonsulter. Nu har ett ramavtal tecknats.

Malmö stad har köpt rekryteringstjänster i strid med lagen. Det anser Konkurrensverket som vänt sig till förvaltningsrätten med krav på 75 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Samtidigt som verkets ansökan behandlas meddelar Malmö stad att ett ramavtal för konsulttjänster för rekrytering av exekutiva chefer just upphandlats. Detta sedan kommunen under året har sett över behovet av förvaltningschefsrekryteringar.

– Eftersom vi just nu har ett rekryteringsbehov av exekutiva chefer är vi glada att vi har avtalet, säger Carina Funeskog, HR-chef vid Malmö stad.

Ramavtal slöts med fyra leverantörer den 28 november 2018. Avtalstiden är två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år:

– Nu har vi ett ramavtal med fyra olika leverantörer som vi kan bygga en långsiktig relation med.

Anledningen till att Konkurrensverket kräver böter för konsultköp i samband med tidigare rekryteringar är kommunen sammantaget gått över direktupphandlingsgränsen, men ändå inte annonserat affärerna.

– Vi har gjort fel bedömning av hur många förvaltningschefsrekryteringar vi har haft behov av att rekrytera per år. Personalomsättning och behov av ersättningsrekryteringar har med tiden varit högre än förväntat, säger Carina Funeskog.

Kommunens slirande på lagen vid köp av rekryteringstjänster har inte varit någon engångsföreteelse. Enligt gjord internrevision har detta skett under många års tid.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *