Griskulting
Griskulting. Foto: Mostphotos.

Tyck till om nöt och gris

Reviderade hållbarhetskriterier för nöt- och griskött finns nu på förslag. Upphandlingsmyndigheten ber om synpunkter på resultatet.

Upphandlingsmyndigheten har lanserat reviderade hållbarhetskriterier för nöt- och griskött. Arbetet har skett i en referensgrupp bestående av representanter från leverantörer, bransch, upphandlande myndigheter och expertmyndigheter.

Djurskydd, djurhälsa och djurvälfärd är fortsatt en viktig del av hållbarhetskriterierna. Förhoppningen är att de kriterier som styr mot samhällets ambitioner inom djurskydd och miljö ska bli tydligare och enklare.

Nytt i förslaget är två kravpaket med arbetsnamnet En livsmedelsstrategi för Sverige. Det speglar de djurskyddsaspekter som finns i svensk lagstiftning eller i frivilliga branschöverenskommelser.

Helena Robling, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, poängterar att kriterierna inte stänger gränsen för utländska livsmedelsprodukter:

– Det finns utländska certifieringar och produktionskoncept som går långt i att säkerställa mervärden inom exempelvis djurskydd. Vi har exemplifierat med flera av dem i förslagen på bevis.

Att kriterierna används med eftertanke, och för de livsmedelsprodukter som de är framtagna för, är avgörande enligt Helena Robling:

– Fler kriterier i upphandlingsdokumenten gör inte automatiskt upphandlingen bättre och kriterier framtagna för nötkött fungerar inte alltid för griskött.

Nu vill Upphandlingsmyndigheten ha synpunkter. Fram till den 15 november är det möjligt att höra av sig med kommentarer på förslaget.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *