Katarina Bryskhe
Spårbarhetskrav hjälpte Katarina Bryskhe till lokalproducerad mat. Foto: Linda Maltanski.

Spårbarhet: nyckel till lokalproducerat

Det färska kött som serveras till barn och äldre i Sandviken är numera lokalt producerat. Kommunen krävde full spårbarhet vid upphandlingen.

Det färska kött som serveras i Sandvikens kommun är sedan den 1 oktober lokalt producerat. Uppsalaföretaget Andersson & Tillman, som hämtar sitt kött från gårdar i bland annat Gästrikland, vann upphandlingen.

Trots att det i upphandlingssammanhang inte går att ställa krav på när- eller lokalproducerat kött är det precis vad skolor, förskolor och äldreboenden nu kan servera. Förklaringen till att ett förhållandevis litet slakteriföretag kunde kamma hem upphandlingen var krav på bland annat spårbarhet ner till gård.

Hur kom ni fram till att kräva spårbarhet?

– Idén kom fram under något av alla möten vi i referensgruppen hade, säger Katarina Bryskhe, upphandlare vid Sandvikens kommun.

Upphandlingen föregicks av två möten med lokala köttbönder och producenter. Katarina Bryskhe säger att det var väldigt bra att få höra deras tankar och förutsättningar:

– Även om vi inte riktigt är redo för att ha enskilda lantbrukare som leverantörer förstod vi att företag som Andersson & Tillman, Siljans chark och Hälsingestintan också kunde spåra ner till gård. Kedjan är inte längre än så för dem.

Fanns det inte risk för att de stora aktörerna skulle slå ned på detta krav?

– Jo, men inga frågor kom på detta krav som vi anser är berättigat eftersom det i dagens livsmedelsbransch känns viktigare än någonsin att ha full spårbarhet.

Tidigare köpte kommunen ekologisk köttfärs – som kunde komma från Tyskland och Irland. Med det nya avtalet räcker det med ”vanlig” köttfärs.

Upphandlingen gäller på ett år med möjlighet till ett års förlängning. Det är en ovanligt kort avtalstid för livsmedel. Tror ni inte på upplägget?

– Vi satte kort avtalstid för att detta är lite av ett test, vi vill se hur det går, samt att vi relativt snart kanske är redo för att utforma ett underlag för mer ännu mindre leverantörer.

Lokalt har upphandlingen fått mycket publicitet. Och beröm.

– Jag har också hunnit blivit kontaktad av två kommuner som arbetar med sina kommande livsmedelsupphandlingar, säger Katarina Bryskhe som gläds över att Sandviken kan inspirera fler kommuner till lokala köttavtal.

Den årliga omsättningen på avtalet är beräknad till cirka 1,7 miljoner kr. Matnotan har inte fördyrats.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *