Kaffebönor
Kaffe är den vanligaste rättviseprodukten. Foto: Fairtrade.

Örebro hedrar mänskliga rättigheter

Örebro har just utsetts till årets Fairtrade city 2017. Kommunen prisas för rutiner som säkerställer att inköp av varor i samband med offentlig upphandling inte leder till kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Örebro hör till de kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Som kommun nummer fyra blev man en Fairtrade city år 2007.

Tio år senare utses Örebro till årets Fairtrade city 2017.

Anneli Örtqvist, projektledare på Fairtrade Sverige, beskriver Örebro som ett föredöme i sin konsumtion och strategiska arbete med upphandling:

– Genom denna utmärkelse vill vi uppmärksamma och uppmuntra Örebros arbete för en rättvis handel och etisk konsumtion som gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

I prismotiveringen noteras att det i arbetet med offentlig upphandling finns särskilda rutiner för att säkerställa att inköp av varor inte leder till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det sker också ett ambitiöst informationsarbete som riktar sig internt inom kommunen samt till civilsamhället och näringslivet.

Under 2017 har kommunens inköp av rättvist handlade produkter ökat. Enligt klimatstrategins mål ska allt kaffe, te, kakao och bananer ska vara etiskt märkt senast år 2020. Under fjolåret ökade exempelvis rättviseandelen bananer från 42 procent till 79 procent. Te rusade från elva procent till 69 procent.

Katarina Crafoord, hållbarhetssamordnare på upphandlingsavdelningen, berättar att kommunen sedan 2012 har riktlinjer för hållbar upphandling. Det jobbas aktivt med att ställa krav som följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner. Hon poängterar att det inte räcker med att ställa krav:

– Vi måste också göra det enkelt för kommunens inköpare att handla rätt. Informationsspridning och arbetet inom kommunens inköpsorganisation är därför viktiga delar.

Fairtrade city-konceptet startade i Storbritannien år 2001 och finns i dag i mer än 2 000 städer världen över, varav över sjuttiotalet i Sverige. År 2006 blev Malmö landets första diplomerade kommun.

 

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Örebro hedrar mänskliga rättigheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *