Louis de Geer Konsert & Kongress
Louis de Geer Konsert & Kongress vid Motala ström. Foto: Norrköpings kommun.

Oannonserad alkohol i Norrköping

Alkohol och livsmedel för 3,6 miljoner kronor. Konkurrensverkets omvärldsbevakning gav vid handen att det kommunägda eventföretaget i Norrköping inte annonserat fjolårets inköp.

Konkurrensverket kräver 260 000 kronor i upphandlingsskadeavgift från Norrköpings kommuns helägda event- och konferensbolag sedan 25 år. Louis de Geer Konsert & Kongress har köpt både dryck och livsmedel utan att hedra upphandlingsreglerna.

– Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Enligt övervakande myndighet har Louis de Geer Konsert & Kongress under 2018 köpt till ett värde av 3 671 723 kronor från ett stort antal leverantörer utan att annonsera inköpen. Bedömningen är att förutsättningarna för direktupphandling inte uppfylls.

– Med annonserad upphandling ökar möjligheten att den leverantör som erbjuder de mest förmånliga villkoren vinner kontraktet, konstaterar Rikard Jermsten vidare.

Utredningen ger också vid handen att ett avtal avseende år 2013 har förlängts, med ett år i taget, upprepade gånger. Detta trots att ursprungligt avtal inte medgav denna möjlighet.

Tips om tveksamma upphandlingar kommer till Konkurrensverket på olika sätt. Verket har en visselblåsarfunktion, där tips kan lämnas anonymt, men just denna gång fångades informationen upp genom myndighetens egen omvärldsbevakning.

I fjol uppmärksammade lokalpress en studieresa som personalen vid Louis de Geer Konsert & Kongress genomfört till Champagedistriktet och Eurodisney. Bolaget har gått med förlust i många år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *