Linda Bjarle
Linda Bjarle bjuder på nyttiga insikter inför upphandling av livs. Foto: Helsingborgs stad.

Nyttigt inför livmedelsupphandlingen

Livsmedelsupphandlingar är stora och komplexa. Helsingborgs stads livsmedelscontroller Linda Bjarle tipsar om hur blindskären kan undvikas.


Livsmedel hör inte sällan till kommunernas största och mest komplicerade upphandlingar. Antalet varor är många samtidigt som politikerna brukar vilja se mer av såväl ekologiska som närproducerade produkter. Ekonomi och djurskydd är andra kravområden.

Inköpsrådets Linda Bjarle är livsmedelscontroller i Helsingborgs stad. I sina texter på Inköpsrådet bjuder hon på en lång rad handfasta råd inför och under upphandlingen.

Hon betonar bland annat att inte se leverantören som en fiende – utan en samarbetspartner. God kommunikation, tydlighet och respekt är viktiga delar i ett samarbete.

Sortimentsförändringar inom ramen för livsmedelsavtalen är ett ständigt trätoämne. Att varor utgår, eller att brist uppstår, kommer vi aldrig ifrån. Därför är det så angeläget att försöka minimera skadan genom att styra upp kraven i förfrågningsunderlaget.

– Det är oerhört viktigt att ange att det är den upphandlade myndigheten som avgör vad som är en likvärdig ersättare, säger Linda Bjarle som innan hon kom till Helsingborgs stad arbetade på ”andra sidan” av förhandlingsbordet.

Hon poängterar också vikten av att följa upp ställda krav. Annars finns det stor risk för att sortimentet ”skenar iväg” och att man får in produkter som inte uppfyller ställda krav.

Linda Bjarles samtliga texter på Inköpsrådet hittar du här.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *