Mer lokalt i Mora med omnejd

Mora har tillsammans med en rad grannkommuner upphandlat livsmedel. Med resultatet att det bli mer lokalproducerat på tallrikarna.

IKEA

Rättviks kommun serverar sedan tidigare lokalt kött och chark i sina kök. Nu får de sällskap av Siljanskommunerna Mora och Leksand samt Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro.

Det är upphandlingsenheten i Mora kommun som administrerat upphandlingen även för Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro. Högt ställda produktkrav kombineras med att ramavtalen delats upp i mindre områden för att göra det möjligt även för mindre leverantörer att lämna anbud.

– Som leverantör har man möjlighet att lämna anbud per kommun på till exempel kött och potatis vilket skapar möjlighet för lokala producenter att konkurrera, säger Johanna Hamberg, upphandlingscontroller i Mora kommun.

I inriktningsbeslutet från politikerna fastslås vikten av att skapa förutsättningar för en ökad andel lokalproducerade råvaror i de kommunala köken.

– Därför känns det jättebra att det blev så här.

Tullie Sundberg, kostchef i Leksands kommun, uppskattar också lokal köttråvara:

– I Leksands kommun har vi i förfrågningsunderlaget använt oss av upphandlingsmyndigheten kriterier och det innebär att vi säkerställt en hög kvalitet.

Siljans chark är leverantör av kött och chark i Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik och Leksand. I Vansbro och Malung-Sälen levererar ett annat företag i första hand och därefter Siljans.

Samtliga kommuner tar potatis från Järna skalat, som finns i Mora. Grönsakshallen Sorunda, med filial i Mora, levererar råvaror som mjölk och grönsaker i den nya livsmedelupphandlingen och kommer även att utföra distribution av kött och potatis.

– Tidigare har vi haft svenskt kött i de kommunala verksamheterna men det blir en ny dimension med lokalt kött och chark, säger Pia Carlberg, kostchef i Mora kommun.

För Siljans chark del innebär den nya livsmedelupphandlingen ökad produktion, vilket ligger i linje med företagets tillväxtplan.

– Att vi kan säkra lokala arbetstillfällen och gynna lokala djuruppfödare känns såklart också väldigt bra, säger Andreas Strandroth, vd för Siljans chark.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *