Mer lokalt i Mora med omnejd

Mora har tillsammans med en rad grannkommuner upphandlat livsmedel. Med resultatet att det bli mer lokalproducerat på tallrikarna.

Rättviks kommun serverar sedan tidigare lokalt kött och chark i sina kök. Nu får de sällskap av Siljanskommunerna Mora och Leksand samt Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro.

Det är upphandlingsenheten i Mora kommun som administrerat upphandlingen även för Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro. Högt ställda produktkrav kombineras med att ramavtalen delats upp i mindre områden för att göra det möjligt även för mindre leverantörer att lämna anbud.

– Som leverantör har man möjlighet att lämna anbud per kommun på till exempel kött och potatis vilket skapar möjlighet för lokala producenter att konkurrera, säger Johanna Hamberg, upphandlingscontroller i Mora kommun.

I inriktningsbeslutet från politikerna fastslås vikten av att skapa förutsättningar för en ökad andel lokalproducerade råvaror i de kommunala köken.

– Därför känns det jättebra att det blev så här.

Tullie Sundberg, kostchef i Leksands kommun, uppskattar också lokal köttråvara:

– I Leksands kommun har vi i förfrågningsunderlaget använt oss av upphandlingsmyndigheten kriterier och det innebär att vi säkerställt en hög kvalitet.

Siljans chark är leverantör av kött och chark i Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik och Leksand. I Vansbro och Malung-Sälen levererar ett annat företag i första hand och därefter Siljans.

Samtliga kommuner tar potatis från Järna skalat, som finns i Mora. Grönsakshallen Sorunda, med filial i Mora, levererar råvaror som mjölk och grönsaker i den nya livsmedelupphandlingen och kommer även att utföra distribution av kött och potatis.

– Tidigare har vi haft svenskt kött i de kommunala verksamheterna men det blir en ny dimension med lokalt kött och chark, säger Pia Carlberg, kostchef i Mora kommun.

För Siljans chark del innebär den nya livsmedelupphandlingen ökad produktion, vilket ligger i linje med företagets tillväxtplan.

– Att vi kan säkra lokala arbetstillfällen och gynna lokala djuruppfödare känns såklart också väldigt bra, säger Andreas Strandroth, vd för Siljans chark.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *